onsdag 26 oktober 2016

Fredagsmys!

Försäkringskassan är igång igen! De har lanserat en andra film som handlar om det där med att dela lika. Föräldraförsäkringen ni vet. Den här gången är det inte en pizza som ska delas utan en påse chips och en flaska läsk. Och mamman tar för sig. Förser sig av 75 % både av chipsen och läsken. Och så byter hon kanal på tv:n som grädde på moset. Eller lök på laxen. Den stackars pappa sitter där med sina ynkliga chipsflarn och sin bottenskyla av läsk i glaset och fattar ingenting när fotbollsmatchen blippas bort och ett annat program på tv:n tar vid. Och mamman är arrogant och otrevlig. Ointresserad både av man och barn. En riktig egoist. Det är synd om pappan och bäbisen. Totalt överkörda.

Fast så menar inte försäkringskassan förstås. De är inte ens deras fel. De agerar bara på regeringens uppdrag. Och de har fått i uppdrag att öka jämställdheten. De vill bara upplysa föräldrarna om att det faktiskt är bäst att dela 50-50. Det är bäst för det som är kul vill man ju dela lika på. Och barn är ju kul. Lika kul som en påse chips, en pizza eller en flaska läsk. Och lika onyttigt också. Lite fredagsmys...en liten grej som livar upp i vardagslunken.

För det har väl föräldraskapet reducerats till numera. En liten, liten, onyttig grej i vardagslunken. Jättekul visserligen. Och det som är kul är det jätteviktigt dela lika på. Som när man var barn och mätte läsknivån eller glassbredden med linjal för att inte någon skulle missa en enda millimeter. Och det var noga...för man fick ju så lite. Då blir det noga.

Det är bara så synd att det inte går att dela lika på riktigt. Det är synd att mannen inte kan ta hälften av alla menstruationer. Hälften av all pms. Hälften av graviditeterna. Varannan förlossning. Hälften av avslaget efteråt. Hälften av amningen. Hälften av klimakteriebesvären. Att man inte kan mäta våra känslor så att det blir på millimeterna lika. Det är nog snart lika bra att vi reducerar bort oss själva. När man börjar se mammor och kvinnor som avelsston, när man börjar se barn som objekt för en rättvis föräldrapenning och i övrigt bara som råmaterial i barnpassningsindustrin...små kugghjul i kampen för att öka bnp...då är det nåt som är i grunden fel. Det enda rätta vore att lägga ner. Kanske kan man börja odla människor. Perfekta människor som sköter sig som de ska. Som maskiner.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar