måndag 17 oktober 2016

Äppelmunkar!

Sista rycket för äpplena i vår trädgård! Sommaräpplena är slut sen länge men vårt stora Maglemer har fortfarande mycket frukt kvar. Äpplena ska plockas ner nu - eller för lite sen! I början av oktober skulle de ha tagits ner och de går att äta ända till december! Jag har tagit ner lite och lagt på förvaring i matförrådet. Och idag ska jag ta ner lite till. Äppelmos har jag gjort också! Ingen är jätteförtjust i det men det är gott i rulltårta och på gröt går det ner ibland. Och så blev jag så sugen på äppelmunkar! Så det har jag gjort i helgen!  
Jag har funderat i några år på att göra just äppelmunkar med det har känts krångligt så det har inte blivit av! Men nu äntligen bestämde jag mig! Och satte igång! Och det var inte alls krångligt!

Till ca 16 st

25 g jäst
1 dl mjölk
0,5 dl socker
6,5 dl mjölk
75 g smör
2 ägg

Blanda jäst och fingervarm mjölk.
Tillsätt 2 dl av mjölet.
Låt stå i 20 min.
Rör smör, socker och ägg vitt.
Blanda i äggsmeten i degen och tillsätt resten av mjölet (spara en dl till utbakning.
Kavla ut en platta, ca 0,5 cm tjock, och ta ut mått med glas, ca 6 cm i diameter.
Lägg på en tsk äppelmos och lägg på en rundel som lock. 
Nyp i hop kanterna.
Jäs i 1 timme.
Värm olja till 180 grader.
Fritera tills munkarna har fin färg.
Låt dem rinna av på galler och doppa sedan i socker, ev med kanel i. 

Jag fyllde hälften med vaniljkräm! Bestämde mig för att vara lite snäll mot de som verkligen inte gillar äppelmos. Barnen blev glada och gillade faktiskt båda sorterna! Och så kom de med ett förslag också, nutella trodde de skulle vara ännu godare i! Så vem vet, kanske gör jag nutellamunkar någon gång! 


4 kommentarer:

 1. Hihi... Jag började äta gröt (havre/råggröt) i år för att få något mjölkfritt alternativ till frukostmat... och jag kan inte leva utan äppelmos till! Roligt att man tycker så olika =) Jag har precis kokt en del med bara mosade äpplen, utan socker. När det står och kokar ett tag blir det ganska sött ändå! Och jag hinner använda det så fort. Roligt att höra om dina nutellaälskare, var det inte semlor också de gärna ville ha med nutella? Nutella är gott och jag kan också äta alldeles för mycket, för mig är det helt enkelt bäst att bara köpa det någon gång ibland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter nyttigt och gott med osockrat äppelmos! Jag är så van vid lingonsylt på gröt - och mjölk! Men nu gör jag någon specialgröt på morgnarna som N gillar...och som jag också har börjat gilla - havre, hirs, krossat linfrö och små bitar av torkade aprikoser! N gillar banan och kanel på! Det är faktiskt riktigt gott! Ja, det är roligt att man gillar så olika! Här är både barn och make nutellaälskare. Jag som älskar choklad gillar inte alls nutella konstigt nog. Kan inte riktigt fatta att man kan ha choklad på mackor! Men barnen säger att jag bara är fånig eftersom jag kan äta marmelad som ju också är sött på mackor!

   Radera
  2. Låter gott med gröten, ska prova det! Har hirs men har inte kommit mig för att använda det... men torkad frukt vet jag blir väldigt god när den kokar med!

   Haha, ja det där med choklad på bröd har inte jag heller riktigt kunnat acceptera, i Danmark är det mycket vanligt med lövtunna bitar av påläggschoklad... goda att äta! Men på bröd? Nja... I Holland får man ibland en chokladströsselvariant! Jag tycker mest att det hör till glass, men jag kanske är tråkig ;)

   Radera
  3. ...och nutella äter jag gärna med sked direkt ur burken! Så jag låter bara bli att köpa det, det blir alldeles för onyttigt annars. Men ibland har vi det när vi är i svärfamiljens sommarhus till exempel :)

   Radera