lördag 6 juni 2015

Mera gratis förskola åt folket!

Det handlar mycket om föräldraskap i politiken just nu. Det är kvotering, inskränkningar i rätten till deltid, vabbonus till de som vabbar rätt... och så kom ett nytt förslag i dag från Moderaterna. Den allmänna förskolan ska starta redan från 2 år. 15 timmar gratis i veckan ska föräldrarna få. Jaha, tänker jag igen. Varför då? Varför ska förskolan bli billigare än den redan är? De allra, allra flesta 2-åringar går redan på dagis så det finns just inga fler barn att locka dit med gratistimmarna. Eller är det att alla små storasyskon ska få gå där utan att det kostar något för föräldrarna? Så föräldraskapet och föräldraansvaret kan monteras ner ytterligare lite, lite grand. Hoppas politikerna satsar rätt bara. Jag är inte så säker.

2 kommentarer:

 1. Hej, jag blir så trött på alla förslag och idéer som alla ugår från att barn ska sättas i förskolan och helst så tidigt som möjligt "för att det är bäst så... För att alla gillar det? - Nej, verkligen inte!
  Tycker du formulerar dig jättebra kring det här! Jag har inte kommenterat tidigare men jag brukar titta in här lite nu och då och blir alltid glad när det har kommit ett nytt inlägg - tack för en fin blogg!
  Själv är jag hemma med vår dotter som fyller tre år i augusti - och det känns så ovisst inför i höst, drömmen vore att få fortsätta vara hemma med henne, men ännu vet jag inte hur vi ska kunna få till det. Kan säga att jag många gånger om mött kritiska kommentarer och ogillande från omgivningen över vårt beslut att försöka ha henne hemma så länge som möjligt. Många gånger har jag känt mig som ett ufo i sådana situationer, varför ska man behöva känna så? Varför tycker så många att det är så bra att introducera barnen så tidigt i förskolevärlden? Varför ska man behöva bli så motarbetad för att man tycker olika och väljer olika?
  Jag begriper det helt enkelt inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och vad roligt att få en kommentar! Tycker också att det är så märkligt att vi inte accepterar och möjliggör att folk väljer olika. Och att möjligheterna till att realisera det man vill när det gäller barnomsorg inte är rättvisa från samhällets sida. Hoppas att ni hittar en lösning för hösten. Känner igen den där känslan av ovisshet och hur arbetsamt det är att försöka komma på hur man ska göra. Vi har ju skaffat flera barn och på så sätt kunnat få en lång hemmatid och sen studerade jag ett knappt år för att behålla sgi och få studiebidraget plus extra pengar för att man har barn. Rätt konstigt det där - men om man pluggar då är man liksom värd något - både i form av skyddsnät från arbetsmarknaden och i form av lite pengar. Men ta hand om egna barn (trots att det besparar samhället en massa när det gäller kostnaden för förskoleplatsen) det är inte värt något. Känns konstigt. Men det är som det är. Inte lätt att begripa.

   Radera