söndag 24 februari 2013

Potträning!

Nu är min lilla 2-åring helt torr. Det tog honom 2 år att bli det. Jag räknar det som att barnet är helt torrt när det inte använder blöja alls längre, inte på natten och inte utomhus och inte när man åker i bil... Barnet kissar inte på sig. 

Jag har skrivit om detta förut och berättat lite om hur jag gör men jag tänkte berätta lite mer. Det har varit en del prat om att träna barnet att bli torrt redan när det är bäbis, blöjupproret tror jag att det kallas. Det låter intressant och jag har försökt mig på det med två av barnen men inte känt att jag vill lägga så mycket tid på att göra någon jättegrej av det. Däremot har jag inlett torrhetsträningen redan från första början genom att låta barnet vara utan blöja så mycket som möjligt. Barnet blir då uppmärksamt på att det kissar och när man säger ordet "kissa" kopplar det samman handlingen med ordet. Det är så långt jag har sträckt mig. När barnet sedan börjar gå har jag satt det på toalett eller potta med jämna mellanrum under dagen, på morgonen, före lunch, när barnet vaknar efter middagssömnen... Det är inte alltid det kommer något men ibland gör det det och då visar jag glädje över det och barnet tycker att det är fascinerande att se hur kisset rinner ner i toan. Jag har låtit barnet gå utan blöja så mycket som möjligt. Man får finna sig i att det kissar på sig emellanåt helt enkelt. Det är bara att tvätta av och byta kläder. Ofta hinner man fram när man märker att barnet är på gång att kissa och när man lyfter upp barnet brukar det sluta kissa. Sedan är det bara att bära till toan och fortsätta kissa där. Min erfarenhet är att barn ofta blir torra på natten rätt tidigt. Runt 1 år har det varit för mina barn. När de har blivit det är det viktigt att sätta dem på toan på morgonen. Då är de så kissnödiga att kisset kommer lätt. Det här blir en vana man kan bygga vidare på med all annan kissning under dagen.

Att sluta med blöja är en lång process och det går i steg. Man kan sluta med blöja på natten när man känner att man litar på att barnet inte kissar längre. Till slut brukar man inte behöva blöjor alls inne - barnet kissar inte på sig så ofta. Och till sist behövs den inte när man är utomhus heller. Någonstans där brukar barnet själv signalera eller tala om att det vill kissa eller bajsa. Även om det inte kan prata visar det genom att hålla handen på byxorna, börja röra sig mer eller drar med en till toan eller säger ordet för kissa eller bajsa. Till slut brukar barnet bli så säkert på toalettvanorna att det försöker sköta det själv. Där har vi hamnat nu. När lillen känner att han blir kissnödig går han till toan själv, tar fram sin pall och kissar! Fortfarande är det så nytt att han är rätt stolt och gärna talar om vad han har gjort! Och jag är också stolt över honom!

3 kommentarer:

 1. Det är skönt när man slipper blöjorna och härligt att se barnens glädje när det funkar bra :)

  SvaraRadera
 2. Fin blog. Kram från en hemmamamma.
  www.intebaramammablog.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Roligt att du gillar bloggen!

   Radera