söndag 10 februari 2013

Dubbelkalas!

I går firade vi två av våra barn! W som blev 9 år i går och N som fyllde 2 år i dag!



Jag bjöd på hallongrottor och jitterbugg och prövade nya recept istället för de vanliga ur 7 sorters kakor.


Hallongrottor:

200 g smör
1 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1 tsk bakpulver
ca 1 dl hallonsylt

Blanda i hop allt utom hallonsylten. Dela degen i 24 delar och rulla till bollar. Lägg i små formar och tryck ett hål med tummen i varje boll. Fyll med hallonsylt. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.

Jitterbuggare:

Ugnstemperatur 150 grader
20 st stora

Mördeg:
5 dl mjöl
200 gr smör
1 msk socker
Blanda ihop mjöl, smör, margarin och socker i en matberedare.
Kavla ut degen mellan två plastfolie på bakbordet, så fastnar den inte.
Kavla ut till en rektangel ca 50 cm x 20 cm.

Marängen:
2 äggvitor
3 dl strösocker

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i en stråle och vispa länge till en seg massa.

Marängen breds ut på mördegen och rullas ihop som en rulltårta.
Dela rullen i 15 bitar och lyft försiktigt över dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i 150 grader i 25 minuter.
Stäng av ugnen och låt dem stå kvar på eftervärmen en stund.




Kladdkaka med dajmtäcke:

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg, 2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
Daimgrädde:
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk kakao
1 1/2 msk florsocker
2 dubbelförpackningar  daim.
Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 21-24 cm i diamter.
Smält smöret till kakan i en kastrull på spisen.
Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret.
Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör sedan ner chokladsmeten.
Vispa grädden och blanda ner resten av ingredienserna. Bred ut grädden på kakan och strö över lite dajmhack som du sparat.
Det är gott med konserverade mandariner till eller frysta lättinade hallon. Kakan är väldigt mäktig och räcker till många. Barnen var lyriska  och vill absolut ha den igen!

 

Citronmarängpaj:

Deg:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk vatten
Fyllning:
 1 1/2 dl socker
150 g smör eller margarin
rivet skal och pressad saft av 2 citroner (2 citroner ger knappt 1 dl saft)
2 ägg
2 äggulor
Maräng:
 3 äggvitor
4 msk socker

Deg: Lägg mjöl och matfett, skuret i mindre bitar, i en matberedare eller bunke. Hacka samman det till en grynig massa.Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen snabbt. Platta ut den något och svep in den i plastfolie. Låt den vila kallt ca 1 timme. Tryck ut den i en pajform (25 cm i diameter). Picka botten och förgrädda den i 200 grader i ca 15 minuter.
Fyllning: Blanda under tiden alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Låt den sakta sjuda upp under vispning tills krämen är tjock och luftig. Kyl den snabbt under vispning (i kallt vatten i diskhon) och häll den kall i pajskalet.
Öka ugnsvärmen till 250°C.
Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret i omgångar under fortsatt vispning.

Bred marängmassan "toppigt" över pajen och grädda på mellanfalsen i ugnen 2-3 min eller tills marängen fått lite brun, vacker skiftning. Servera pajen ljummen eller kall.


 Efter kaffedrickande och paketöppning var det dags att greja med presenterna. 9-åringen hade bråttom att bygga ihop en Star Wars-legosats och 2-åringen fick hjälp att montera ihop sin nya sparkcykel.


Här testas både sparkcykeln och trehjulingen som 2-åringen fått i present! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar