söndag 17 februari 2013

Lördagsmat!

Barnen ville ha lyxig mat i går och vi bestämde oss för att laga till en trerättersmeny. Kände mig lite trött men när vi väl kommit igång piggnade jag till och det blev riktigt roligt. Alla barnen var med och hjälpte till. Största killen fixade med köttet tillsammans med far i huset. 12-åringen och 9-åringen fixade förrätten och 11-åringen gjorde efterrätten tillsammans med mig. 6-åringen hade annat för sig men kom och dukade fint på slutet.
 
 
Förrätt: Borgmästartoast
 
 
8p
 
200 g skalade räkor
100 g röd rom
2 msk pepparrot
salt
svartpeppar
8 skivor formfranska
färsk dill
 
Blanda hackade räkor, majonäs, rom, riven pepparrot och hackad dill.
Smaksätt med salt, pepar och lite citronsaft.
Rosta brödet och stansa ut rundlar.
Lägg på ett salladsblad och en klick räkröra på brödet och dekorera med dill.
 
Varmrätt: Fylld fläskfilé med klyftpotatis och rödvinssås 

 
4p
 
600 g fläskfilé
8 soltorkade tomater i olja
färska örter, tex rosmarin el basilika
3 skivor parmaskinka
150 g mozzarellaost
olivolja
salt
svartpeppar
steksnöre
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Snitta filén längs med men inte ända igenom.
Banka ut filén.
Lägg i hackade tomater, mozzarellaost och parmaskinka i skåran.
Tryck till fyllningen och rulla ihop filén.
Bind om med steksnöre.
 
Sås:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
0,5 msk olivolja
svartpeppar
3 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk kalvfond
2 tsk maizenamjöl
 
Grovhacka schalottenlök och vitlök. Bryn dem och svartpeppar i olja. Häll på vin, vatten och fond. Låt koka i 2 min. Red av med maizena.

Bryn filéerna runt om i olivolja och salta och peppra under tiden. Lägg över filén i ugnssäker form och stek i ca 20 minuter (tog längre tid för oss!). Ta ut och låt vila i 10 min under folie. Skär upp i 1/2 cm tjocka skivor.

 
 
Efterrätt: Citronpannacotta med mandelbiskvier och hallon
 

 10 p
 
6 dl grädde
2 dl gelésocker multi
1 citron, rivet skal + 1/2 dl saft
 
Topping:
3 dl mandelbiskvier
2 msk limoncello
ca 2 dl hallon
 
Blanda grädde, socker, citron i en kastrull. Koka upp och låt koka i 30 sekunder. Häll upp i glas. Låt stå kalt i minst 1 timme.
Krossa mandlebiskvierna lätt och blanda med limoncello (inte för barnen). Fördela över pannacottan och garnera med hallon.

4 kommentarer:

  1. Det där var ju superlyxigt, allt ser jättegott ut. Snyggt upplagt! Ni behöver ingen restaurang, ni har ju en hemma!
    Mina barn vill också äta fint ibland då dukar vi med finporslinet vid matsalsbordet och tänder ljus. Men så tjusigt uppskriven meny har vi aldrig haft!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi brukar inte heller skriva upp någon meny men igår gick alla in för det ordentligt! Det är lite roligt att duka fint och anstränga sig lite extra ibland - även om man är hemma känns det annorlunda än vardagslunken!

      Radera
  2. här också lov..å härliga sovmornar.
    vi går ut en gång per dag men annars får de spela rätt mkt tvspel ändå.. fast igår hade vi besök och idag kom min bror en sväng också..å i morgon ska vi försöka badhus..får se.
    men skönt att bara slippa passa tider tycker jag.
    nu ska jag kolla in tjejerna..vi tog in våran lilla uterutcshkana idag för å göra dagen lite busig.hi hi de är de små sakerna som gör det.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. VIsst är det härligt med lov! Och jag är rätt snäll med tv-spelandet men ibland tycker jag att det blir lite väl mycket fokus på det! Det där med rutschkanan var ju roligt! Man behöver inte alltid göra så märkvärdiga saker för att det ska kännas "lovigt". Vi var på stan idag och åt på korvkiosk, var på biblioteket och handlade lite kläder - barnen tyckte det var jättekul - fast väldigt kallt! Sen hoppas vi på lite skridskoåkning någon dag - om det blir lite skönare ute. Kram!

      Radera