Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

onsdag 13 februari 2013

Är det lönsamt med förskola?

När man pratar om det här med förskola vs att vara hemma med sina barn och ta hand om dem själv kommer ofta frågan upp om det inte blir för dyrt att låta folk vara hemma hos barnen. Det finns en allmän uppfattning att de som arbetar är mer samhällsnyttiga. De betalar in skatt. Jag har aldrig riktigt fått ihop det. Förskolan kostar mycket pengar, ca 15 000 kr/barn och månad och av detta betalar föräldrarna 1260 kr för ett barn i förskolan, 840 kr för det andra och 420 kr för det tredje. På något sätt låter det som om det är oekonomiskt. Föräldrarna betalar så lite och det betyder ju att någon annan är med och betalar också. Visst föräldrarna arbetar och betalar skatt förstås. Men kan det verkligen löna sig? Jag blev nyfiken och började googla på om det finns information om hur det ligger till med lönsamheten. Jag hittade en rapport från riksdagens utredningstjänst.
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Utvidgat-vardnadsbidrag_GY02Sf390/?text=true Informationen är mycket intressant. Så här står det:

"Enligt riksdagens utredningstjänst uppgår det kommunala förskolebidraget för varje plats i förskolan till 149 939 kr per barn och år eller 12 494 kr per månad (2008). (Siffrorna är alltså från 2008 och det är dyrare nu. Min parentes.) En ökning på 3,7 procent jämfört 2007. En förälder som ska ”betala tillbaka” detta bidrag via kommunalskatten måste – efter de jobbskatteavdrag etc. som införts fram till 2010 – enligt utredningstjänsten ha en årsinkomst på 735 500 kr, dvs. en månadslön på lite över 61 290 kr. Är man två föräldrar krävs två månadslöner på lite över 30 645 kr. (En familj som har två barn i förskolan subventioneras med dubbelt förskolebidrag osv.) Även detta utgör relativt stora ökningar sedan föregående år."

Det verkar ju alltså som om det inte alls är ekonomiskt att ha barn på förskolan. Det är ju inte så många föräldrar som har så höga löner att de genom sina skatter täcker vad förskoleplatserna kostar. Det här innebär ju att barnfamiljerna inte är med och betalar skatt till någonting annat än förskoleplatserna (och alltså inte ens till hela avgiften). De är alltså inte med och betalar skatt till all annan service de utnyttjar. Det betyder väl i sin tur att andra grupper i samhället ska dra runt resten av välfärden genom sina skatter! (och en hel del av förkskolekostnaderna också då). Eller har jag fattat fel?

Men varför gör man det här då? Varför är det så viktigt att alla barn går i förskolan? Varför ska föräldrarna till varje pris hindras från att ta hand om sina egna barn? Ja, vad kan det finnas för svar?
 
 
  1. För att följa arbetslinjen - alla ska ha ett förvärvsarbete. Men är arbetslinjen värd den höga kostnaden? Jag är ju ingen ekonom och det kanske finns någon slags nytta med att se till att det arbetas oavsett vad man arbetar med. När alla barn ska gå på förskola frigörs deras föräldrar för arbete och samtidigt uppstår en massa yrken som har med barnpassningen att göra - förskolepersonal, universitetsutbildare för förskollärarna, matpersonal, fritidspedagoger, försäkringskassehandläggare (för administration av vabbande), städpersonal... En massa arbetstillfällen har skapats kring barnen. Trots min okunskap inom ekonomi tror jag att alla dessa yrken egentligen kostar samhället pengar. Om jag har rätt funderar jag på varför samhället väljer att premiera bara föräldrar som använder sig av förskola till sina barn. Men kanske finns det ett värde med att så många som möjligt yrkesarbetar oavsett vad de arbetar med. Det viktiga är kanske inte att arbetena inbringar pengar till samhället utan själva arbetet i sig är värdefullt.
  2. För att kvinnorna ska få chansen att vara jämställda med männen. Det är viktigt för de flesta politiker att kvinnor är jämställda med männen. Och då är det en särskild sorts jämställdhet som menas. Kvinnor och män ska leva på samma sätt. De ska arbeta lika mycket, ta ut lika mycket föräldraledighet och vabba lika mycket. Hur kvinnorna och männen själva vill ha det verkar ingen ha kommit på tanken att ta reda på.
  3. För att barnen har det bättre på förskolan än hemma. Det här är ett argument som har funnits länge i Sverige. Alva Myrdal ansåg att föräldrarna inte kunde betros uppgiften att fostra sina barn. Det skulle specialutbildade barnfostrarinnor göra i storbarnkammaren. Myrdalarna ville förbättra folkmaterialet. Nu pratar vi om att barnen ska inleda det "livslånga lärandet", att barn som går i förskola får bättre chanser att klara skolan än barn som är hemma. Man pratar om barn till invandrare som som ska integreras och lära sig svenska. Man pratar om barn som kommer från sämre förhållanden och den nytta de har av att gå i förskolan. Förskolan har fått en läroplan och de flesta politiker betonar att det är viktigt för barn att gå i förskolan för att de ska lära sig så mycket som möjligt. Ju tidigare de börjar desto bättre!
Jag undrar om folk verkligen vet om vad en förskoleplats kostar? Jag undrar om folk i största allmänhet verkligen tycker att det är ok att de faktiskt FÅR 13 740 kr varje månad om de har ett barn på förskola och lika mycket till om de har två barn i omsorg? Så snäll är staten att de ger oss de här pengarna för att vi ska kunna arbeta och lämna våra små barn till förskolan. Vi får alltså de här pengarna MEN bara om vi gör som vi blir anvisade!

2 kommentarer:

  1. du skriver sååå bra..
    å jag önskar verkligen de som bestämmer ska få upp ögonen..

    kramis<3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag önskar också att någon som bestämmer ska börja tänka på ett annat sätt än vad de gör nu! Känner mig rätt tveksam till om de kommer att göra det bara! Fast det verkar om om fler och fler pratar om att de skulle vilja ha chansen att välja annorlunda i alla fall - kanske rör lite på sig i alla fall! Kram!

      Radera