måndag 24 april 2017

Superhjältar

På Facebook delas en sån där lite fin filmsnutt. Nyheter24 tror jag det är som har gjort den. Den handlar om förskollärarna. Hur fantastiska de är. Man får reda på att:

- det var de som uppfostrade oss.
- det var de som tröstade oss.
- det var de som plåstrade om oss.
- det var de som torkade vårt snor.
- det var de som lät oss sova middag.
- det var de sin lärde oss skapa.
- det var de som gjorde oss nyfikna.

Och som avslutning tackar vi Sveriges alla förskollärare. De är våra superhjältar!

Bilder flimrar förbi...barn som petar i näsan, håller upp teckningar, tittar i mikroskop...och så några förskollärare. Jag kan räkna till tre som flimrar förbi. Tre män. För så ser det väl ut därute i förskoleverkligheten. Eller om det är någon som hoppas att det ska bli så om man bara lyfter fram männen ordentligt.

Jag blir förvirrad. Vem gör såna här filmsnuttar? Hur kommer man upp med idén? Vem kommer på den? På vems initiativ? Finns det någonstans någon slags propagandaapparat som verkar i det fördolda. Som liksom i andra diktaturer försöker mangla ut sitt budskap, slingra sig in i folkets medvetanden, påverka, hjärntvätta.

Filmen gör mig hursomhelst ledsen, beklämd. Förskollärarna är våra superhjältar. Vi ska tacka dem. Hylla dem. Mammorna och papporna...det är inte vi som uppfostrar barnen, tröstar, plåstrar om, torkar snor, lägger barn att sova middag, lär barnen skapa och bli nyfikna. Vi är inga superhjältar. Vi har bara givit dem livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar