onsdag 12 april 2017

Kunskapslandet

DEN SVENSKA MODELLEN rymmer mycket. Det är ett helt kit. En livsfilosofi. Skolan finns däri också. Och det är ingen skola vilken som helst utan en stark och jämlik kunskapsskola DÄR INTE EN ENDA ELEV LÄMNAS EFTER men INGEN HELLER HÅLLS TILLBAKA. Den starka och jämlika kunskapsskola gör att alla barn får stora möjligheter att NÅ SINA DRÖMMAR. Och för att komma dithän satsar sossarna stenhårt på skolan. Alla lärare ska vara behöriga och en massa fler ska få extralön från ett lärarlönelyft. SVENSK SKOLA SKA VARA DEN BÄSTA ETT MODERNT SAMHÄLLE KAN SKAPA! För så är det sagt och då blir det ju så förstås. Det går lätt att trolla för den som har makt över orden.

Och grunden är förstås FÖRSKOLAN.  Förskolan är starten på det LIVSLÅNGA LÄRANDET. För forskningen visar att barn som gått i en förskola med hög kvalitet lyckas bättre i skolan. (ja, det vet ju alla att förr i tiden, på 40- och 50- och 60-talen var det ju rena medeltiden i skolan. Barnen var knappt läskunniga och var i stort sett helt asociala eftersom de inte utvecklat sina intellektuella och sociala färdigheter i förskolan) Förskolan ger barn trygghet, utvecklar deras förmåga att bygga relationer, stimulerar deras nyfikenhet och lust till lärandet.

Och eftersom förskolan är så jätteviktig är det jätteviktigt att alla barn får rätt till förskolan oavsett vad deras föräldrar har för sig. (jag skulle vilja se barnen kravla iväg till dagis...ivrigt jollrande att de har rätt till det) Om barn är frånvarande stora delar av dagen försämras förutsättningarna för förskolans pedagogiska uppdrag. Så det är bättre att alla barn är där hela tiden förstås.

Och förskolan ska ju vara gratis! Och som ett litet steg till i rätt riktning vill sossarna införa allmän förskola från 2 års ålder. Då blir det minst 525 fler gratistimmar varje år för varje barn! Ja, och då förstår man ju att välfärdspengarna kommer att tryta och då måste ju fler jobba mer och det är ju bra att barnen då redan går fler timmar på dagis så att inga föräldrar har något att skylla på. Varför inte ta i rejält när man ändå är igång!? Obligatorisk heltidsdagis och arbetsplikt? Kunde det vara något? Jaja, det var bara ett sidospår...det här handlar ju om kunskaperna.

Förskolan är ju förstås mest till för barnen och deras utveckling. Men samtidigt. och det är ju det fina i kråksången...är förskolan är rena universalmedlet...bra för allt liksom. Som ett Kinderägg får man flera saker på en gång. Inuti kunskapsägget ligger frihetspresenten...kvinnorna får också studera och jobba! Och man kan liksom se hur bra det är med den här svenska förskolemodellen för det är tack vare den som ANDELEN SYSSELSATTA KVINNOR I SVERIGE ÄR BLAND DE HÖGSTA I VÄRLDEN. Det blir ju som en trestegsraket. Barnen får komma in i utbildningssystemet och kvinnorna får komma ut ur latmanslivet i hemmen och blir sysselsatta och så skapas ju en massa jobb tack vare alla barnen i förskolan och det är ju finfint för då får ju många kvinnor något att jobba med! Win Win!

Det är förstås inte tillräckligt med en jättebra förskola! Förskoleklassen är minsann också jätteviktig! Den är så viktig att sossarna vill att den ska bli obligatorisk (och det vill väl nästan alla andra partier också). Förskoleklassen är fantastisk! Den ger alla barn en bra start på sitt lärande i skolan! Det trodde jag i och för sig att förskolan gjorde. Men det är viktigt att vara väl förberedd. Förskolan förbereder för förskoleklassen och förskoleklassen förbereder för skolan! Och inte räcker det med förskola, förskoleklass och skola! Barnen måste rustas ännu mer! Man kan aldrig gardera sig nog när det gäller att stärka kunskaperna. Fritidshemmen är också viktiga. Jätteviktiga. För fritidshemmen bidrar till att ge HÖGRE KUNSKAPSRESULTAT OCH JÄMLIKA LIVSCHANSER FÖR ALLA ELEVER.  Fritidshemmen ska ses som en del av skoldagen och fritidshemmens roll måste vidgas. Det luktar lite heldagsskola här. Full sysselsättning på hela fronten...barn som vuxen. Och när det blir så då är ju allt klappat och klart. Hela Sverige är SYSSELSATT. Och det är ju bra.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar