tisdag 11 april 2017

Myror

Sossarna är mitt upp i sin kongress. Det är intressant att läsa i deras kongresshandlingar.

Man kan läsa att det övergripande målet för Socialdemokraternas ekonomiska politik är FULL SYSSELSÄTTNING. ALLA SOM KAN SKA ARBETA. Det är bra för då får den enskilde ekonomisk frihet och alla får då vara med i samhällslivet och den enskilde kan forma sitt eget liv. Och så är det det där med skatten. Ju fler som jobbar desto mer skattepengar in i statskassan. Och då kan vi få mer VÄLFÄRD. Det räcker dock inte med att fler jobbar. Fler måste jobba heltid. Och fler måste jobba mer, börja jobba tidigare eller gå i pension senare.

Det som möjliggör det här höga arbetskraftsdeltagandet är förskolor, fritidshem och äldreomsorg. Detta gör det möjligt för fler att kombinera familj med jobb.

De här skyddsnäten skapar trygghet. DEN SVENSKA MODELLEN skapar ekonomisk tillväxt genom att ge människor utrymme att växa.

Det är snårigt. Vi måste jobba mer för att staten ska få mer skattepengar för att ge oss mer välfärd. Och ju mer vi jobbar desto mer välfärd behöver vi. Mer dagis. Mer fritids. Mer färdigmat. Mer städtjänster. Och det är ju bra. För då får fler jobb. Och fler skattekronor flödar in. Fler jobbar mer. Och så är det den ekonomiska tillväxten förstås. Den växer ju mer vi jobbar. Fler kronor rullar. Vi köper mer saker, äter mer ute, slänger mer och byter ut mer. Allt detta skapar en levande organism som både skapar och föder och göder sig själv. En evighetsåtta (som Blå tåget sjöng om för länge sen) som snurrar vidare och där det ena leder till det andra som leder tillbaka till början.

Det måste finnas någon slags tankevurpa i loopen. Och det är väl det här med att full sysselsättning är dyrt. Servicesektorn blir så stor. Det blir så många som måste jobba med sånt som finansieras genom skatt. Skattepengarna som kommer in kommer från början av skattepengar som också kommer från skattepengar. Det verkar dumt. Ologiskt. Dyrt. Men det är väl den där tillväxten. Pengarna som snurrar och byter ägare. Summan av alla varor och tjänster. Det är nog summan som är det avgörande. Vi måste bli till summor. Varor. Då får vi ett värde. Och värdet vi får när vi är med och betalar skatt gör att vi även växer som människor. Vi genererar ett värde och vi graderar på samma gång upp vårt eget värde. Vi växer som människor. Det är fint. Det är i alla fall fina ord. Det låter fint. Men i verkligheten handlar det bara om att alla som kan ska jobba. Heltid. Längre. Så länge som möjligt. Det är vad det handlar om. Sverige ska bli ännu lite mer av ett arbetsläger. Vi blir till myror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar