onsdag 19 april 2017

Irrvägar

I den här kommunen är det brist på förskoleplatser. Barngrupperna är stora. Och större måste de bli för att alla barn som måste ha plats ska få plats. Och nu har man bestämt att ett privat företag ska få bedriva pedagogisk omvårdnad här i stan. Företaget ska ha fyra till fem dagmammor anställda och de ska passa totalt 30 barn. Företaget kan få upp till 3 miljoner i bidrag per år från kommunen.

Jaha, där ser man. 4 till 5 dagmammor som passar 30 barn. Ett företag som administrerar det hela. Barngruppernas storlek blir mellan 6 och 7 barn.3 miljoner kronor kostar det att passa 30 barn i ett år. Undrar vad dagmammorna får betalt. Undrar vad vinsten för företaget blir. 100 000 kr per barn och år kostar det att passa barn om en dagmamma gör det. Om låtsasmammor gör det. Om riktiga mammor gör det kostar det ingenting. Då är det hobbyarbete, en lyx, onödigt, förslösad kvinnokraft.

Så ligger det till. Det är dyrt att ta hand om barn. Men det är det värt. Bara det är någon annan än barnens mammor som gör det. Så när kommunerna får problem att klara av barnpassningen så får de kalla in näringslivet, företagen, som får ragga upp några villiga mammor som har lust att passa 6-7 ungar på dagarna. Så går det till i stordriften. Smakar det så kostar det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar