torsdag 6 april 2017

Strandbesök...

Igår tog vi ledigt halva dagen, jag och 6-åringen. Vi åkte till vår favoritrestaurang tillsammans med mormor och morfar. Far i huset är bortrest på jobbresa sedan en dryg vecka och det var skönt att slippa laga mat en lunch, komma ifrån hemmet en stund, slippa tänka på att jag borde städa mer eftersom det blir rörigare i huset när maken inte är hemma på många dagar. Det var god mat som vanligt och det var trevligt att sitta och prata i lugn och ro och inte tänka på att plocka fram och plocka av, diska och torka! N är med i samtalen ganska mycket. Han tar upp egna samtalsämnen, frågar, berättar...hans ordförråd är stort och hans fattningsförmåga bra...han hänger med i vändningar i samtal och kan dra paralleller till sånt han hört någon annanstans eller sånt som hänt tidigare. Han jobbar mycket med ord och uttryck nu...snappar upp både från tv, böcker och samtal och använder orden och fraserna själv. Man hör att det är medvetet. Han vill använda vissa ord. "Imponerande" är ett roligt ord just nu, "för min del", "för övrigt", "sakta i backarna"...

Efter maten gick vi ner till badstranden som ligger nedanför den gamla herrgården som numera alltså är en restaurang. Det är så fint här. Det är fascinerande att tänka på hur det kan ha varit här förr. Vilka liv levdes här? Hur såg det ut?
Det var härligt nere vid stranden! Fast väldigt blåsigt så vi fick dra upp luvorna för att inte bli helt urblåsta! Några strandskator satt vid strandkanten. Fram till förra året har jag inte ens sett någon strandskata men nu verkar de ha blivit vanliga här i trakterna! De är fina! Och en falk av något slag kretsade högt över ängen vid sidan av stranden. Stod stilla i luften och spanade ner och så, plötsligt, bara dök ner...och upp igen!
N hade fullt upp! Han älskade det här stället sa han! Allt var fint...vattnet, sanden, alla pinnar som vågorna fört upp på stranden, fåglarna...Han letade pinnar, fjädrar, fyrverkeripjäser som folk lämnat efter sig från nyårsafton! 
Och så plötsligt såg vi att det lyste gult i sanden! Tussilago i massor! De var så fina och N plockade en lite bukett att ta med hem! Och så sjöng vi om Tussilagon..."Lilla tussilago, lilla tussilull. Har du målat kjolen din med solens gula gull!" Det var roligt så den visan gick vi och sjöng på medan vi traskade vidare mot båtbryggan! 
Och så fanns det lämningar efter gamla gymnastikredskap från den tiden när själva badlandet låg på andra sidan jämfört med nu. Här badade jag som barn och jag kommer ihåg de där ställningarna som då hade romerska ringar i sig. Och badhytter fanns här också...men de är borta nu. 
Och så kom vi fram till slutet av stranden och en fin väg ledde upp och bort. Mamma berättade att denna väg cyklade hon som barn för att komma hit! Två gånger om dagen cyklade hon här när hon var barn...först till simskolan och så hem igen för att äta middag och så iväg igen för att bada! 
Det var fina timmar vi fick tillsammans! Och det var skönt att komma hem med ny energi av vila och promenad och frisk luft och god mat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar