fredag 20 mars 2015

Vårpyssel!

Fredag igen! Tyckte nyss det var måndag! Det har varit en bra vecka. De stora barnen har varit i skolan som vanligt. Några har haft mycket att göra, prov och uppsatser och sånt. Så eftermiddagarna har ägnats åt skolarbete. De mindre barnen har ägnat varje ledig stund åt att leka. Våren har gjort dem så spralliga och glada och de är ute mest hela tiden. Det är fotboll och studsmatta och hinderbanor och krigföring. Härligt att se!
 
Jag och minstingen har grejat med vårt på förmiddagarna. Vi har hämtat påskris i skogen och pyntat med fjädrar och ägg och kycklingar.
I skogen är det alltid roligt att vara. Man hittar alltid något som är roligt att titta på. Den här gången var mossan roligast att spana in. N upptäckte att det fanns så många olika sorter, mjuka och sträva, korta och mer yviga, några med små, små röda spröt som stack upp. Han funderade på vad mossan är till för. Vi har redan konstaterat att mossan skyddar smådjur men han själv funderade vidare och hans förklaringar var mer poetiska och fantasifulla. Ekorrarna kanske sover på mossan? Man behöver inte veta allt när man är liten. Det behöver inte alltid komma en massa vetenskapliga förklaringar. Det kan vara roligt att bara upptäcka och fundera själv också.
Det var roligt och ganska svårt att få dit fjädrarna.
 
Blåbärsris tog vi också med oss från skogen och det blev fint tillsammans med fjädrar och urblåsta ägg i blomlådan.
Vi har jobbat en hel del i trädgården också. Det är så skönt att komma igång och så skönt att vara utomhus så mycket man kan nu när ljuset har kommit tillbaka. Vi har klippt bort allt visset i rabatterna. Vi  har klippt lite i häcken. Vi har räfsat gräsmattan. Äppelträden är klippta - min mamma hjälpte till för jag vågar inte riktigt själv än. Det har börjat växa lite här och där. Snödropparna var ju först ut förstås men krokusen har också slagit ut. Och perennerna har börjat sticka upp.
Vi har varit på 4-årskontroll. Det var ett roligt besök. N var lite misstänksam. Han var inte så sugen på att träffa någon 4-årskontrolltant (som han sa) och funderade på att hoppa ut genom fönstret. Men det gjorde han inte. Han var försiktig först men efter en stund kom han igång och började prata och tyckte det var roligt. Barnsköterskan var till en början mycket frågande och som jag trodde misstänksam över att N inte går i förskolan. Hon frågade flera gånger om han verkligen inte gick och om han inte skulle börja. Hon frågade hur det var med kompisar- hade han verkligen några kompisar? Det är ganska vanligt att man blir ifrågasatt om man har barnen hemma istället för i förskolan och jag beredde mig på en "attack". Men jag tänkte att jag ska inte säga något i onödan. Jag svarade bara enkelt på frågorna utan att ge några förklaringar eller urskulda mig på något sätt. Till slut...mitt i teckningsövningen så utbrast barnsköterskan "Tänk, jag önskar att alla barn kunde få vara hemma." Jag blev mycket förvånad. Jag trodde verkligen hon var helt emot mig. Men så pratade hon vidare. Hon sa att hon var så gammeldags som tyckte att det var eländigt att så små barn lämnades bort. Hon sa att det kunde hon ju inte säga till någon. Det är sorgligt när man tänker på det. Alla tror att alla tycker samma. Ingen vet vad någon annan tycker egentligen. Det finns något som är "rätt" när det gäller barnomsorg. Hemmaomsorg är ett icke-ämne som aldrig kommer upp på tapeten. Kanske är det många som går omkring och tror att de är gammeldags och som har en helt annan uppfattning egentligen. Ingen vet. Barnsköterskan tyckte hur som helst att vår lilla N var en fullfjädrad 4-åring. Han klarade av pärltestet och ordkunskapstestet och ritade en gubbe och ett hus, kunde alla färger och allt det andra som testades. Han hade klarat av att lära sig allt han skulle på egen hand och tillsammans med mig och sin familj! Och om jag ska vara ärlig så var nivån på testerna ganska mycket under hans egen nivå!
 
Här sitter han och väntar på vår tur. Vi läste varsin Vi Föräldrar. Jag läste om pappagrupper och inskolningstips. N letade "intressanta saker" och han hittad en hel del - vindruvor, ett lejon, en röd skål-likadan som vi har hemma...
 

Det var lite om vår vecka. Men nu är det fredag! Snart kommer alla barnen hem och vi ska fika tillsammas. Bulldegen är på jäsning och ska snart bakas ut så nybakade bullar blir det till fikat! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar