fredag 27 mars 2015

Overkliga och verkliga människor?

Jag läser en krönika i Expressen. Den handlar om att Ebba Bush Thor och Kd är förskolefientliga. Krönikören säger att det är konstigt att kd värnar om vårdnadsbidraget eftersom det bara är 7000 föräldrar som använder sig av det medan över en halv miljon barn går i förskolan. De som är hemma med barnen är alltså inte relevanta. Föräldrarna är inte heller missnöjda med förskolan. Brukarundersökningar visar att förskolan är en av de välfärdsverksamheter som får högst betyg av brukarna. Om Kd ska kunna vara ett brett familjeparti borde de visa större respekt för de beslut som verklighetens folk fattar vid sina köksbord.

Verklighetens folk? Det är alltså de som använder förskola. Vi som valt att avstå är overkliga då eller? Det finns 7000 overkliga människor i Sverige som valt att använda vårdnadsbidrag och det finns kanske några till som är ännu overkligare och har valt att själva bekosta hemmavaron med barn. De är så overkliga att de inte ens syns. De har halkat ur systemet och finns bara registrerade som människor som saknar inkomst.

Att välja. Svårt att resonera om. Hur väljer man? Om man först ser till att det blir väldigt svårt att leva på en lön genom att ta bort sambeskattningen. Och sedan har ett högt skattetryck så att man inte får så mycket kvar av sin lön när skatten är betald. Då blir det svårt att välja. Sedan ser man till att förskolan blir så billig som möjligt. Och sedan ser man till att alla betalar lika oavsett vad de tjänar och oavsett hur många timmar de tänker använda förskolan. Och så ger barn "rätten" att vara på förskolan när de får syskon, när föräldrarna är arbetslösa...Ger barnen rätten att vara på förskolan gratis vissa timmar i veckan från de är 3 år. Ser till att de som inte vill ha servicen inte får något med av vad man gärna betalar till de som har "valt". Ja, kan man då tala om att välja fritt.

En intressant fråga vore - hur skulle verklighetens folk välja om de skulle få ca 10 000 kr/månaden per barn (det är det föräldrar som "väljer" förskola får i subvention varje månad - fast det syns aldrig) i handen. Endera att köpa barnomsorg för eller att bekosta hemmaomsorg med? Kanske skulle det helt plötsligt dyka upp många fler overkliga människor? Vem vet? Den frågan får vi aldrig.

Samma dag som jag läser krönikan i Expressen läser jag på Förskoleupproret på Fb en hel massa inlägg som gör att resonemanget i krönikan känns ännu märkligare. Man kan läsa om att genomsnittstiderna på vissa förskolor i vissa områden har ökat kraftigt de senare åren. På en förskola gick barnen i genomsnitt 39 timmar i veckan. Det här var i ett område där välbeställda människor bor. De prioriterar alltså att jobba mycket, förmodligen tjäna mycket och använda förskolan mycket. Deras val. Andra betalar. Man kan läsa om förskollärare som funderar över varför föräldrar skaffar barn när de inte har lust att ta hand om dem. Föräldrarnas val. Andras problem. Man kan läsa om förskollärare som går på knäna. Någon skriver om 27 inskrivna barn och 2 på ingång som 3 pedagoger ska klara av att ta hand om. Föräldrarna är nöjda (?) och då är allt bra? Man kan läsa om hur föräldrar i Malmö vill ha 30 timmars rättighet för barnen till föräldralediga istället för 15. Föräldrarna vill ha mer och förskollärare undrar varför föräldrar inte längre förstår att just föräldrar har något att ge som inte förskolan någonsin kan ge oavsett hur bra den är.

Förskolesverige verkar vara förvirrat. Men det är något som politikerna inte bryr sig så mycket om. Verkliga föräldrar får fortsätta att välja fritt. De är ju nöjda och då är allt bra. Så måste det ju vara.

2 kommentarer:

 1. Du skriver så otroligt bra. Det är mina tankar du fått nerskrivet. Jag är en "super overklig" mamma. Jobbar nu men ser fram emot hösten då jag ska vara där det känns som bäst nämligen hemma. VARFÖR i all sin dar finns det inga val möjligheter för de som vill vara hemma. Varför räknas bara de som arbetar? Jag vill ändå skydda min SGI nu när jag äntligen fått tillbaka den så jag får söka utbildning, det verkar vara enda sättet att kunna göra det man vill å samtidigt inte bli "nollad". Ingen förstår mig känns det som. Alla verkar tycka man är hel mystisk som vill vara hemma med sitt yngsta barn. Han är ju inte liten längre nog klarar han av att vara på förskolan var det en som sa till mig. Han är tre år och åren är så värdefulla så aldrig i livet att jag ska missa dem bara för att jobba å tjäna pengar. Vi får fortsätta leva billigt i minst tre år till. Tiden tillsammans är mer värd än pengar för oss.
  Vi är lyckliga i vårt slitna orenoverade hus å vår gamla bil rullar på och Sverige är ett vackert land att semestra i ( vi tältar oftast ). Bär finns i skogen att plocka och fisk i älven. Vi fortsätter leva väldigt enkelt så får resten av samhället tycka och tänka som de vill. Ha en fin söndag från "Grottmamman"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är synd att valmöjligheterna är så små. Och förståelsen för att man kanske vill ta hand om sina små lite längre. Det borde väl vara det naturliga - det som uppmuntrades och underlättades och inte tvärtom! Låter skönt att ni får ihop det! Som du säger kan man ju leva enkelt (även om det är så orättvist att inte alla får del av det samhället gärna lägger på barnomsorg). Tältandet låter härligt! VIsst är det fint i Sverige och att vara ute i naturen är underbart!

   Radera