onsdag 11 mars 2015

Liberala tankar om att få bukt med vabbet!

Jag läser en artikel på svt opinion som handlar om vabbet. Det är två liberala kvinnor som skriver om vabbandet och vad man ska göra åt det. De berättar att vabbandet kostar 5 miljarder kr om året och att svenska föräldrar tar ut 6 miljoner vabdagar varje år. Vabbandet ställer till problem på arbetsplatserna. Arbetsuppgifter blir inte utförda och arbetskamrater får jobba extra för att täcka upp. Ett annat problem är också att det mest är mammorna som stannar hemma. Det är också många fler mammor än pappor som är sjukskrivna. Om man är borta för mycket från jobbet så påverkas karriärmöjligheter, lön och pension negativt.
 
Jaha, det har vi hört förut! Inget nytt! De liberala kvinnorna fortsätter dock. De funderar på varför barnen blir så sjuka. De konstaterar att barn i förskoleåldern har sämre utvecklat immunförsvar och då blir de ibland helt naturligt sjuka. Sen kommer det: Barn som vistas i förskola är oftare sjuka än barn som vistas hemma! Förskolebarn är sjuka ca två månader per år.
 
Jaha, det är nu man tänker att kanske...kanske kunde en helt naturlig slutsats nu bli att barn eventuellt skulle må bättre av att vara hemma när de är små. Men...nej...det är inte så alls man tänker. Den naturliga slutsatsen blir istället att man får städa mer på förskolorna. Vart tredje barn har astma i Sverige och det kan avhjälpas genom att man dammar mer på förskolorna. Mer städning skulle göra att barnen blir friskare och inte smittar ner sina föräldrar (mest mammorna då) så ofta. Och då kan mammorna arbeta mer och göra karriär bättre och få bra pensioner. Så fram med grönsåpa, golvmoppar och handsprit!
 
Det är lustigt! Allt kan vridas dit man vill om man bara tänker lite till. Inget är så enkelt som det ser ut att vara. Tanken att barn kanske blir friskare om de får vara hemma när de är små fladdrar aldrig genom våra hjärnor. Trots att det står svart på vitt i artikeln - att barn som är hemma inte är lika sjuka som barn som är på förskola - kan man inte se sanningen, verkligheten. Men det är inte barnens bästa det handlar om. Det är någon annans bästa. Arbetslivet står alltid först i kön. Och mammorna har inte som viktigaste uppgift att ta hand om sina barn. De har viktigare saker för sig. Att arbeta. Att göra karriär. Att tjäna in till sin pension. Så fram med grönsåpan och golvmopparna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar