måndag 2 mars 2015

En tredje pappamånad!

S kommer att föreslå en tredje pappamånad. Så här säger Annika Strandhäll:

"En jämställd fördelning av föräldraledigheten mellan män och kvinnor skulle ha stora positiva effekter, för ett mer jämställt arbetsliv, för en mer jämställd fördelning av det obetalda hemarbetet och för barns rätt till båda sina föräldrar. Att det är ett av familjepolitikens viktigaste mål bland de flesta av riksdagens partier råder det ingen tvekan om. Vi har dock olika uppfattning om hur vi bäst når målet."

Jag blir bara så trött! Har vi inte hört det här alldeles för många gånger? Kan det inte räcka snart?

- arbetslivet blir mer jämställt. Vad menas med det? Jämställt för att alla jobbar lika mycket? Då blir man jämställd. Men hur? Exakt vad är det som är jämställt med det? Alla har olika typer av jobb. Är inte det ojämställt? Alla tjänar olika mycket - är inte det ojämställt? Borde inte alla jobba med samma sak och ha samma lön och leva exakt samma liv för att det ska bli jämställt? Turas om med olika arbetsuppgifter - kirurg ena halvåret och städare andra? Och lönen då - orättvist att vissa jobb ska vara bättre betalda än andra? Samma lön rakt över? Eller varför lön överhuvudtaget? Kan vi inte bara få våra omkostnader betalda? Och förresten - vi bor väl jävligt ojämställt också? I olika typer av boenden. Det kan inte vara rätt. Har man hus har man kanske mer att städa än om man bor i en liten lägenhet. Borde man inte göra något åt det? Kibbutzer kanske? Då borde det bli riktigt jämställt. Tror jag.

- en mer jämställd fördelning av det obetalda hemarbetet. Det är ju ett problem förstås. Att folk gör olika mycket hemma. Smartaste sättet att få bukt med alla olydiga mammor och pappor är nog att se till att de inte är hemma så mycket. Då blir det jättebra. Ingen kan dammsuga eller tvätta eller laga mat. Kanon! Eller så får båda slita livet ur sig på kvällar och helger. Båda delarna är rättvist! Jämställt.

- barns rätt till båda sina föräldrar. Det här är ju riktigt viktigt. Här måste vi in och peta lite så det blir rätt. Barnen måste ju ha rätt till båda sina föräldrar - en i taget - under ett drygt års tid! Det är jätteviktigt att barnet får den här ordentliga föräldratiden med båda sina föräldrar under sitt första levnadsår. Men sen räcker det! Sen är det förskolans tur! För mamma och pappa måste jobba lika mycket utanför hemmet. Annars blir det orättvist. Barn är bara viktiga att ta hand om om man får betalt för det. Det obetalda föräldraarbetet - det är riktigt ojämställt om barnet är äldre än 1 år. Det måste väl alla förstå!

Mammor och pappor har en enda uppgift i Sverige. Att förvärvsarbeta. Om vi bara förvärvsarbetar lika mycket då blir vi jämställda och då blir allt bra. Alla kommer att jobba lika mycket med betalda saker. Alla kommer att arbeta lika mycket (lite) med obetalda saker. Barnen kommer att få enormt bra kontakt med både mamma och pappa under ett helt år. Sedan blir barnet ett fint råmaterial för att skapa en massa jobb till alla mammor som behöver bli jämställda och slippa från det hemska obetalda hemarbetet.

Det blir nog bra när det blir färdigt! Go for it!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar