torsdag 19 mars 2015

Glada barn och långa förisdagar!

Jag läser en krönika skriven av chefredaktören på tidningen mama. Hon uppmanar föräldrar att inte känna dåligt förissamvete för att barnen har långa dagar. Hon skriver lite om att hon själv var ett sånt barn som var kvar längst. Och hon älskade det. Nu är det hennes dotters tur att ha långa dagar. Det måste vara så för hon och hennes man jobbar mycket och annars går det inte att få ihop. Hon var lite orolig över att dottern var så liten, bara 1 år, men fick reda på att det inte var någon fara! När barnet är så litet är det okomplicerat eftersom barnet inte är så medvetet om omgivningen!

Jag får veta att 13 % av Sveriges barn mellan 1 och 5 år går mer än 40 timmar i veckan på föris. Men det är absolut inget problem. Ja, det är klart. Det vore ju kul att vara tillsammans med sina barn men de flesta måste ju jobba...ja, och då blir det ju så här att långa dagar blir en konsekvens. Men det är inget att oroa sig för. Det är kanske till och med riktigt bra för:

- Svensk förskola är ofta väldigt bra.
- Barn som går i förskola får bättre skolresultat.
- Barn som går i förskola har lättare att anpassa sig socialt.
- Barn som går i förskola har mindre utåtagerande beteendeproblem.
- Barn som börjar tidigt, vid 1-årsåldern, klarar sig bättre kunskapsmässigt.

Jag orkar inte ens säga något om listan ovanför. Verkligheten får tala sitt eget språk. Barn är inte bättre socialt nu än förr. Barn har inte mindre utåtagerande beteendeproblem nu än förr. Barn är inte bättre i skolan nu än förr. Vi kan säga samma saker om och om igen. Men verkligheten kan vi inte ändra på.

Och så kom det här också. Det brukar sägas lite då och då. Det viktigaste för barnen är glada föräldrar. Nja, så kan man nog inte säga tycker jag. Man kan vända och vrida på det hur som helst. Du kan vara hur glad som helst och må hur bra som helst men om du inte tänker träffa ditt barn så kvittar det ju! Barnet kommer ju inte se hur glad du är! Man kan istället säga så här att en glad förälder blir man när man gör så att ens barn mår bra! Ett glatt barn ger en glad förälder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar