fredag 17 augusti 2012

Det gäller att ta vara på de sista sommardagarna! Det är något visst med sensommaren - luften är ljum och ändå finns det en frisk, krispig ton.

I går åkte vi ut och plockade lingon och lite blåbär. Ett bad hann vi också med. Äldste sonen var snäll och bakade en marmorkaka. Det var första gången han provade att göra den sorten men den blev jättebra!


Marmorkaka:

Smöra och mjöla en sockerkaksform.
Rör 200 g smör och 2,5 dl socker pösigt.
Rör ner 3 ägg, ett i taget.
Tillsätt 4 dl mjöl och 1 tsk bakpulver.
Tillsätt 1 dl mjölk eller grädde.

Häll 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt 2 msk kakao.
I den större delen av smeten tillsättes 1 msk vaniljsocker.

Häll hälften av den vita smeten i formen.
Häll över chokladsmeten.
Häll över resten av den vita smeten.
Om du vill ha en randig kaka gör du ingenting.
Vill du ha den mer marmorerad kan du dra lite med en gaffel.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme i 175 grader.



Lingonen är mogna nu och tillsammans lyckades vi få ihop 4 liter. En liter blåbär blev det också!

 


Efter slitet bland lingontuvorna var det skönt med ett dopp!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar