måndag 21 oktober 2013

Slottsstek!

I går gjorde vi Slottsstek, riktig klassisk söndagsmat! Gott var det och alla uppskattade maten. Jag brukar göra stek i ugnen men nu provade jag att göra den i gryta på spisen istället. Varför har jag inte tänkt på det förut? Så mycket enklare och steken blev också saftigare och godare.
Till ca 6 personer:
 
1 kg nötkött av t ex fransyska
2-3 gula lökar
2-3 morötter
5-6 kryddpepparkorn
5-6 svartpepparkorn
1 lagerblad
6 anjovisfiléer
1msk vinäger
1 msk sirap
2-3 dl vatten
 
Bryn köttet i stekpanna.
Lägg över den i stekgrytan.
Lägg grönsakerna i grova bitar runt om. Tillsätt också kryddor, anjovis och vinäger och sirap.
Späd med vatten i omgångar och efterstek på låg värme i ca 1, 25-1,5 timmar.
Tag upp steken och gör såsen.
 
Sås:
6 dl vätska
(0,5-1 köttbuljongtärning)
3 msk mjöl
1 dl grädde
 
Sila och mät upp skyn.
Tillsätt vatten och buljongtärning.
Vispa ut mjölet med lite vatten till en slät redning.
Koka upp skyn, rör ner redningen och låt koka 3-5 minuter.
Tillsätt grädde och smaka av.
 
Servera med kokt potatis eller hasselbackspotatis. Gelé och ättiksgurka är gott till. En kokt grönsak passar också bra till! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar