onsdag 23 oktober 2013

Ok att lämna på förskola för att ha egentid?

Det skrivs en del om huruvida föräldrar ska ha rätt att lämna på förskolan när de inte arbetar. Folk verkar ha lite olika åsikter. Grundregeln verkar ju vara att man ska arbeta när man lämnar på förskolan men jag har fått uppfattning om att många förskolor låter föräldrarna ha barnen där även om de inte arbetar.

Ja, ska man få lämna eller inte? När man vill ha lite egentid alltså? Svaret borde väl vara rätt givet. Det är väl klart att man inte ska få lämna barn på förskola när man inte arbetar. Varför? Jo, därför att förskolan är kraftigt subventionerad. Det är inte som en barnvakt man anlitar på egen hand. Man betalar inte själv för förskolan utan det hjälps vi alla åt med.

Fast man kan ju se på saken ur ett annat perspektiv. Det är ju faktiskt inte längre så att förskolan enbart är till för föräldrar som arbetar. Förskolan är till för barnen. Den har en helt egen läroplan och är en del av skolsystemet. Här ska barnen lära sig olika saker. Barn som har fyllt 3 år har rätt att gå på förskolan gratis 15 timmar i veckan. Barn som får syskon och alltså har föräldralediga föräldrar har också rätt att gå på förskola 15 timmar i veckan även om barnet är under 3 år. Fast då får man betala lite. Barn till arbetslösa har rätt att gå på förskola. Ja, de måste förresten ha barnomsorg eftersom föräldern måste vara barnledig för att kunna söka jobb. Fler politiska partier vill öka antalet gratistimmar. Flera politiska partier vill att barnen ska ha rätt att gå i förskola kostnadsfritt tidigare än 3 år. Något politiskt parti vill att förskolan på sikt ska vara helt kostnadsfri. Vissa vill att förskolan ska bli obligatorisk. Någon vill från 3 år. Några andra från 5 år. Att förskoleklassen ska bli obligatorisk vill nästan alla.

Det är alltså inte så lätt att påstå att man bara ska lämna barn på förskolan enbart för att man ska arbeta. Så är det ju inte. Barnen har rätt att gå på förskola helt enkelt. Signalen är att det är på förskolan det händer. Där händer det något som inte kan hända hemma. Hemmamiljön räcker inte. Barnen har rätt att gå i förskola. Vi är så vana vid att automatiskt koppla ihop barn och förskola att det är naturligt för oss att lämna våra barn dit. Det är där de hör hemma. Jag tror vi har gått och blivit lite bortskämda på kuppen. Det är ju lite bökigt med barn. Särskilt när man inte är så van att vara tillsammans med dem. Och jobbar man så blir man ju trött och då kan det ju vara rätt skönt att få lite egentid. Man blir ju en bättre förälder också om man är utvilad och har uträttat sina ärenden innan man börjar umgås med barnet. Barnen har det ju bra på förskolan. De lär sig mycket där och det sociala är ju jätteviktigt också. Ja, det är väl vad man kan kalla en win-win-situation.

Jag tror att politikerna som har vant oss vid att inte vara tillsammans med våra barn är på väg att få exakt som de vill. Kanske lite mer än de bad om till och med...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar