torsdag 10 oktober 2013

DInkelbröd, franskbröd och formfranska!

Ägnade förmiddagen åt att baka. Det blev små trekantiga bröd av dinkel, franskbröd och formfranska. Mycket gott alltsammans!

Dinkelbröd, 20 st:

50 g jäst
5 dl vatten
2 dl turkisk yoghurt
½ dl mörk sirap
2 msk olivolja
5 dl fullkornsdinkelmjöl
10 dl vetemjöl
1 msk salt
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön

Pensling
1 ägg
linfrön

Värm vatten till 37 grader. Smula jästen i bunken, häll över vattnet och rör tills det lösts upp.
Rör i yoghurt, olivolja och sirap. Tillsätt dinkelmjöl, rågmjöl, vetemjöl, salt och frön. Rör ihop. Häll i vetemjölet tills degen är smidig och släpper bunken. Kör degen i assistent ca 10 min.
Låt jäsa 60 minuter under bakduk i bunken. Sätt ugnen på 230 grader.
Knåda sedan degen lite, dela den på två och rulla dem till ganska tjocka längder, platta till något och skär degen i trekanter. Lägg upp på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solrosfrön och linfrön. Grädda i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag gjorde dubbel sats av formfranskdeg och bakade ut hälften till formfranska och andra hälften till runda, stora bröd.

50 g jäst
1 l mjölk
4 tsk salt
4 msk ljus sirap
2 ägg
ca 3 l vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma mjölken.
Rör ut jästen med lite mjölk och tillsätt resten av mjölken, salt, sirap, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen och dela den i 4 delar.
Baka ut till formfranskor eller runda bröd.
Låt jäsa i 30 minuter.
Skåra bröden (inte formfranskorna) och pensla med mjölk.
Grädda i nedre delen i 200 g i ca 30 minuter.









 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar