tisdag 8 oktober 2013

Lång och kort vokal!

Jag och 9-åringen jobbar vidare i våra gamla böcker. Han har läsläxa och ordläxa en gång i veckan och när vi gör dem brukar jag passa på att fylla på med lite jobb i de där böckerna. Förra gången vi gjorde något handlade det om lång och kort vokal.  Han stavar rätt till ord med lång vokal men ibland blir det inte rätt när vokalen är kort. Det är inte så lätt! Men med lite träning så sätter det sig! I boken får man träna sig på att lyssna på om vokalen är kort eller lång. Man skulle läsa kontrasterande ordpar, t ex kal och kall och lyssna hur det låter samt känna efter hur tungan ändrar läge. Det var roligt! Vi läste länge och 9-åringen kände efter med tungan och försökte beskriva skillnaden.  
Sen fick man jobba med enstaviga ord som hade lång vokal. Det var ord som har två betydelser. 9-åringen fick läsa ordet högt och förklara vad orden kunde ha för betydelser. Roligt! Och jag tror att det är nyttigt att bli uppmärksam på språket, att ord kan betyda olika saker beroende på sammanhanget.
Vi uppskattar våra stunder tillsammans när vi jobbar med de här språkövningarna. Vi har roligt tillsammans och upptäcker nya saker tillsammans. Vi tycker att det är roligt att uppmärksamma hur språket har förändrats sen mormor och morfar var barn. Arbetet tillsammans gör att vi kommer varandra närmare!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar