tisdag 3 september 2013

Stormaktstiden!

Vårt Läcköbesök i somras gjorde oss intresserade av att ta reda på mer om vad som hände på den tiden. Magnus Gabriel de la Gardie som ju bodde på slottet levde under drottning Kristinas och kung Karl X Gustavs regeringsperioder och då passade det ju bra att läsa om Stormaktstiden.
 
Jag hade två böcker vi kunde ha nytta av. Den ena handlar om kungar och drottningar och vilka de var gifta med. Den är skriven på ett fängslande sätt och tar upp personliga detaljer som gör det hela mer intressant. Den andra handlar också om kungarna men också om hur det var på den tiden för bönder, kvinnor, soldater och barn. Den berättar om religionen på den tiden och om häxprocesser och annat intressant.
Vi gjorde ett stort ark om varje regent under stormaktstiden. Vi ritade ett porträtt på varje regent och skrev ner det som vi tyckte var viktigast.
 
 
 
 
 
 
 
Det är roligt att bilderna hänger där på väggen. När man går förbi kan man stå och läsa lite och när vi äter mellanmål blir det ofta att vi pratar om de där kungarna och vad vi kommer ihåg om 30-åriga kriget, Kristinas abdikation... Historien har blivit lite mer levande än den var innan...
 
Barnen är fascinerade av krig så där som killar ofta är när de är lite yngre och vi tittade på filmen Snapphanarna tillsammans.

 
 Besöket på Läckö fick ännu fler bieffekter. De små barnen lekte mycket riddare efteråt. De köpte varsitt svärd där och sen försökte vi göra varsin riddarhjälm av kartong. Det var rätt svårt och hjälmarna blev inte jättefina men de dög att leka med!
Slottsbesöket inspirerade också till en hel massa byggnationer både med lego och klossar. Här är ett slott med vallgravar, utkikstorn och trädgårdar bakom murar.
Det är roligt när intresset för något väcks och vi har lite funderingar på vad vi vill ta reda på mer om nästa gång. När vi städade dvd-skåpet så hittade vi Arn-filmerna. Våra stora barn har sett dem tidigare men de små blev nyfikna. Så snart ska vi nog läsa på lite om medeltiden - om Eriks- och Sverkersätterna. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar