söndag 22 september 2013

Kyckling Vallé d'auge och Wilhelm Erövrarens äppeltårta!

I lördags kväll hade vi lite franskt tema. Vi åt Kyckling vallé d'auge och till efterrätt blev det Wilhelm Erövrarens äppeltårta. Våra stora pojkar tog hand om kycklingrätten. Jag delade kycklingen i portionsdelar men resten gjorde de helt själva och det blev riktigt gott!
 
4 portioner:
1 stor kyckling
2 msk smör
salt, peppar
3 cl calvados
2 dl cider eller vitt vin
2 dl crème fraiche
400 g champinjoner
1 msk torkad dragon eller 1 knippa färsk
 
Dela kycklingen i portionsbitar.
Smält smöret i en gryta och bryn kycklingbitarna runt om. Salta och peppra.
Häll på calvados och cider/vin.
Låt koka i 20 minuter.
Tillsätt crème fraiche och skivade champinjoner.
Klipp ner dragonen och koka ytterligare 20 minuter.
Wilhelm Erövrarens äppeltårta
 
4-6 portioner
 
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 msk kallt vatten
 
Kör allt i hushållsassistent. Tryck ut den i en springform och ställ den kallt en stund.
Förgrädda pajbotten i 10 minuter i 225 grader.
 
Skiva under tiden 750 g äpplen i tunna skivor.
Lägg dem i en skål och blanda ner:
2 dl strösocker
0,5 dl kanel
1,5 msk calvados
 
Grädda i 25 minuter.
Låt kakan svalna.
 
Vispa 3 äggvitor till hårt skum.
Vänd sedan ner 9 msk strösocker försiktigt.
Bred ut marängsmeten över kakan och grädda i 250 grader tills marängen fått fin färg.
Sikta över florsocker.
Servera tårtan ljummen. Den är god som den är men lite vispgrädde är också gott till.


 

1 kommentar:

  1. Åh så gott det ser ut! Jag efterlyser just nu lockande recept på bloggen, så det här ska jag prova!

    SvaraRadera