onsdag 6 december 2017

Förvirring i dagislandet

Nu ska förskolorna få statsbidrag...de behöver också ett läslyft. För det räcker inte med att försöka lära ungarna läsa i skolan. Det ska böjas i tid...eller börjas snarare...Förskolebarnen måste komma igång...de ska stimuleras...deras språkutveckling alltså...och barnens intresse för texter, bilder och skriftspråk ska tas tillvara. Och sånt kostar pengar. Det är inte bara att prata, läsa, bläddra i tidningar, läsa själv, hjälpa till om barnet skulle vilja skriva något. Nä, det krävs något extra, något som kostar pengar och kan bli underlag för en kurs med deltagare som berättar för det övriga kollegiet och som undervisar barnstackarna i verksamheten.

Egentligen är det nog onödigt. För nu har ju barnen blivit bättre på läsförståelse ändå. Och glädjen är stor. I åk 4 har läsförståelsen gått uppåt! Och det är ju bra förstås. Hoppas bara att det håller i sig. Med tanke på hur lite ungarna får läsa på riktigt, alltså bearbeta texter lite mer grundligt, senare i skolmaskineriet, så vet man inte hur det blir.

Fast å tredje sidan är det nog ändå nödvändigt att jobba lite extra med språkutvecklingen...sätta in punktinsatser där det är möjligt. För barngrupperna är ju så stora. Och då blir det väl lite si och så med språkträningen. Och med möjligheten till samtal med vuxet folk. De har väl lite att komma med annars när det gäller språkutveckling. För det är väl därför de vuxna pedagogerna och inte barnen ska gå kursen. För att de vuxna ska stimulera språkutvecklingen.

Men å fjärde sidan så vet man väl att barn lär barn. Det är nog det bästa sättet ändå. Åtminstone får man hoppas det när man läser att det numera inte är ovanligt att förskolebarn får sitta ensamma och äta sin pedagogiska lunch. Eller mellis. Det berättas det om på en förskollärarsida på fejjan i alla fall. Det finns inte personal nog för att bemanna alla barnborden i många förskolor. Och det tycker en del förskollärare är dåligt. Men skrämmande många tycker att det är jättebra. För barn lär sig prata av andra barn. Och det är så nyttigt att lära sig ta ansvar. Barnen växer av det. Och de behöver träna inför skolstarten. Så de redan är vana att klara sig själva innan de måste klara sig själva.

Så det är lite förvirrat. Därute i dagislandet. Det får bli som det kan. Det måste ju det. Och ett litet läslyft skadar väl aldrig. Och så kommer ju skattekronorna till nytta också. Och det är ju bra.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar