tisdag 19 januari 2016

Saker jag retat mig på...

Det var länge sen jag skrivit om var jag retat mig på...det har varit så mycket snö och idyll! Men det är några saker som ändå har retat upp mig en aning på sista tiden.

1. 14-åringen går på konfirmationsundervisning. Det verkar bra och givande på många sätt. MEN något som är konstigt är att på gudstjänsterna får konfirmanderna ta nattvarden. Kanske är det onödigt att reta sig på det men är det ändå inte lite konstigt? Är det inte under konfirmationen man får ta den första nattvarden? Nähä, så var det inte förstår jag när jag googlar. Det har visst ändrat sig från när jag var ung. Nu får alla som är döpta ta nattvarden. Där ser man. Då får jag sluta reta mig på just detta då.

2. Multiplikationstabellsträning är inte längre någon självklarhet. Det är inte längre så att man tränar tabell för tabell och har läxa varje vecka att träna och tester där man ser om man kan tabellerna eller inte. De har surfplattor där de kan träna.., någon app som  heter nomp använder de sig av tydligen. Tja, jag vet inte...kanske bra med matteappar men jag tror ändå att det gamla hederliga sättet med att sitta och nöta och träna regelbundet funkar bra. Kanske bäst. Men man får ta itu med det på egen hand. Lärarna får hålls med sitt så får vi föräldrar greja med vårt.

3. Något som verkligen retar mig är att det inte förekommer någon systematisk rättstavningsundervisning/träning. Det är så sporadiskt. 9-åringen har veckans ord visserligen - men vilken röra. Vilka märkligt utvalda ord, utan någon form av tanke bakom. Denna vecka är det följande ord som ska tränas på: bortresta, dröjande, vartenda, underkant, uppskottad, spadarna, snöpligt, troligt, nergrävda, matlåda. Jaha, vad säger man? Vi gör det och så gör vi vårt eget också. Från gamla böcker där man lät eleverna jobba systematiskt så att deras hjärnor kan skapa spår och mönster, dra slutsatser, känna igen...Vi har ägnat hösten åt att träna på de olika sj-ljuden och de olika j-ljuden. En stavning i taget och sedan diktamensövningar där de blandas. Vi kollade vad som satt kvar och nästan allt satt. Några missar men de får vi träna lite mer på bara.

4. Och så var det där med surfplattorna! De är verkligen något att reta sig på. Barnen får numera skriva sina uppsatser på surfplattor. De får sitta böjda över dessa små plattor och trycka med sina fingrar på touchskärmen. Jag testade när jag skulle hjälpa 11-åringen med hans senaste uppsats. Det var jobbigt. Det är nästan så att man känner sig sjuk när man suttit en stund. 9-åringen sa att så är det och att han nästa gång skulle skriva en uppsats som handlar om en elev som blir sinnessjuk av att skriva för mycket på surfplattor och som sedan blir helt galen och...ja, ni vill inte höra fortsättningen! Men ärligt talat! Vem kommer på en så dum idé att låta folk sitta och skriva uppsatser på surfplattor!? När det finns papper och penna. Mycket enklare. Eller om man nu till varje pris vill skriva digitalt (för det är ju så inne nu att göra det) så varför inte kosta på barnen datorer och lära dem fingersättning så att de kan skriva på ett anständigt sätt?

Ja, det var fyra saker som har retat mig på sistone. Ja, tre då kanske för jag ska väl inte reta mig på det där med nattvarden då. Fast lite konstigt och urvattnat känns det allt tycker jag. Men saker förändras. Så är det bara.4 kommentarer:

 1. Tycker att det med nattvarden var jättekonstigt faktiskt. Hur kan de bara ändra saker? Fast jag går ju i katolska kyrkan och där är ju saker så strikta så jag ibland blir lite less haha. Jag är ju döp och konfirmerad i svenska kyrkan och har gått konvertitkursen i två år för att bli upptagen i katolska kyrkan och får fortfarande inte ta kommunionen där (dvs nattvarden) för att jag missade upptagningsceremonin när jag födde barn 2013. Men jag ska nog rätta till det där snart.

  Men tyckte verkligen att det lät märkligt eftersom jag aldeig hört talas om det eller sett det (går i svenska kyrkan ibland också).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev också förvånad som sagt. Och jag som gått och småskällt över att de är så slappa i kyrkan att de låter barnen ta nattvarden och så visade det sig att de ändrat! Kanske är jag fånig men det känns lite urvattnat. Så du har konverterat till katolicismen? Spännande! Vad var det som fick dig att konvertera? Obs - du behöver inte svara men det vore roligt att höra lite.

   Radera
  2. Jag har valt att konvertera eftersom jag inte kände mig hemma i den svenska kyrkan längre eftersom den ändras och tar avstånd från sådant de tidigare varit för/mot för att passa in bättre i ett modernt samhälle. Ibland är det kanske bra på vissa sätt, men ibland tycker jag att det är konstigt att man som kristen plötsligt kan välja att inte följa Gud för att det inte är modernt och att kyrkan ok:ar det. Det var där det började, mina funderingar. Dessutom började mitt intresse för Gud och religion genom att läsa om helgonen, som är en katolsk tradition.

   Jag tycker att det är viktigt att en religion tillåts vara den religion den är och inte påverkas av det politiska klimatet i samhället. Sedan så är ju inte alla religioner bra, enligt mig, men jag anser bara inte att man ska ändra i en kyrka pga politiska påtryckningar utifrån för lättvindigt.

   Radera
  3. Jag håller med dig!

   Radera