tisdag 12 januari 2016

Räkning och slut på jullovet!

Sådär, då var jullovet slut för den här gången! Lite sorgligt tyckte vi alla men vi har haft kul och latat oss ordentligt så nu är vi nog redo för en ny termin. Ja, jag och snart 5-åringen fortsätter vår långa ledighet förstås...fast det känns i alla fall som vardag och arbete på ett annat sätt än när alla är hemma hela dagarna! 

Sista jullovsskvällen gav vi oss ut på pulkaåkning igen. En kompis till de små barnen och hennes pappa följde med och deras hund också. Det var roligt att hunden var med - han sprang upp och ner i backen med väldig fart! 

Lille N var med och åkte som vanligt. Han hänger med på det de stora hittar på - race, hålla i varandras fötter och försöka åka ner...Men sen tröttnade han och bytte backe...till en liten en mitt emot den stora. Där åkte han både på ena sidan av backen och sen på den andra. Han fick hållas för sig själv för det var vad han verkade vilja göra. Men så gick jag dit efter en stund för att se om han ville ha sällskap. Han var helt inne i sin egen värld. Han gjorde upp regler för sitt åkande. Räknade ut hur poäng skulle delas ut och hur åkandet skulle ske. Det är fascinerande...5 år verkar vara en logisk ålder. Det är räkning och regler som står i fokus. Om jag gör så - så blir det så. Om jag åker åt det här hållet så får jag två poäng, åt andra bara ett. Han har inga barn i sin egen ålder att interagera med och ändå kommer det här tänket med regler och roller alldeles av sig själv. Det verkar som om det finns därinne och kommer fram av själva mognaden. Det är skönt för honom att kunna välja sitt eget sällskap och inte bli störd av andra. Han behöver resonera med sig själv. Han njuter av det. 
 När vi kom hem blev det bad och bastu. Några barn kom på att det skulle vara härligt att rulla sig i den mjuka snön efter bastubadet. Det gjorde de! Kallt och härligt och skrattigt! 
 Men nu är det vardag. De stora barnen går i skolan för andra dagen idag. Jag och N har vårt jobb. Vi håller på att rensa undan julen. I går tog vi ut julgranen och plockade ner allt pynt och idag ska vi byta gardiner. De röda känns inte lika festliga som de gjorde till första advent. Mellan allt jobb stoppar vi in lite annat. Det är den där räkningen som är så intressant. Jag har plockat fram vår stora kapsylsamling och N tycker så mycket om att räkna med dem. Han vill lära sig stora tal och försöker få till alla tiotalen. Vi lade upp i tiorader för att visa hur det ser ut på riktigt och inte bara med ord. Det är roligt att räkna till 100. Han förstår nu att tal med tre siffror är något med 100 och tal med fyra siffror är något med 1000. 
Vintern är ju inte slut bara för att skolan har börjat. När vi hade hämtat storebror från skolan igår gick vi till vår pulkabacke en stund. Det hade kommit så mycket snö under natten att det inte gick så fort som vanligt att åka nerför men det var härligt med den mjuka snön.
 Det har kommit så mycket snö och det verkar komma ännu mer. Vår tomte har snö ända upp till midjan nu. Han får väl stå kvar ett tag till, det måste han för vi får nog inte loss honom just nu! 
 Det var så roligt att det var kramsnö och innan vi gick in för att äta mellanmål byggde vi några små snögubbar. 
Sen gick resten av eftermiddagen i rasande fart. De större barnen kom hem och det skulle fikas och så var det några läxor och karateträning och så kvällsmat. Och så var det dags för sängen. Vi har börjat läsa Oliver Tvist nu - jag och 9-åringen och 11-åringen. Det var länge sen jag läste den så det är roligt att få höra berättelsen igen. Barnen hänger med bra och tycker den är spännande och upprörande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar