torsdag 7 januari 2016

Ljuspelare och silverskogar och lite tomatsoppa!

Igår såg vi något vi aldrig sett förut - sent på kvällen blev himlen märklig. Först trodde vi att det var någon slags strålkastare någon riktat uppåt som fick en pelare av skimrande grönt ljus att framträda på himlen. Men sen var det något barn som fick en sk snap från en kompis - det var ett ljusfenomen - ljuspelare - det var frågan om. När det är riktigt kallt och det finns tillräckligt med iskristaller i luften kan det bli så här. Senare blev pelarna fler och de skimrade i alla möjliga färger. Det var som magi! Vackert! Mystiskt! 
Lika vackert fast på ett helt annat sätt var det idag på dagen. Det är så kallt så kallt nu att vi knappt kan vara ute. Vi borde ge oss ut på förmiddagarna men det hinner vi inte. Vi sover för länge och sen ska det fixas mat och allt det där. Men direkt efter lunch kastar vi oss ut för att hinna innan solen börjar dala och kylan blir värre. Vi går till vårt berg, flera dagar i sträck...det är så roligt. Vi tar nya vägar och upptäcker nya saker. Idag hittade vi en härlig, vid gran bredvid en stor sten. Det blev som en grotta därinne och en hemlig väg genom en trång passage. 
Det är så kallt att allt har blivit till is och frost. Hela världen är vit - träden, marken, hela himlen skimrar i vita toner...rosa, blekgult, isblått.. Minsta vinddrag eller rörelse får träden att fälla silverkristaller som gnistrar i luften på vägen ner mot marken...
Vattnet som runnit på bergssidorna har fryst till is...stillastående små vattenfall, istappar och blanka släta isväggar i underliga formationer...magi för både stor och liten...
När man varit ute i kalla luften är det gott med något varmt på kvällen. Kanske gör jag en tomatsoppa ikväll. Soppa är inte alltid så poppis men den här gillar alla i familjen. Ibland har vi dubbla rostbröd med ost och skinka mellan - såna där man värmer i smörgåsjärn. Eller så bakar jag baguetter till...bådadera är gott till. 
Tomatsoppa:

Finhacka en stor lök och fräs dem sakta i smör i en kastrull.
Tillsätt en burk tomater och 3/4 l vatten, en grönsaksbuljongtärning och ett par matskedar tomatpuré.
Låt det koka upp och sedan puttra sakta under lock i 15 min.
Mixa med stavmixer och rör ner grädde efter smak, lite socker, salt, svartpeppar och lite sambal oelek om du vill ha lite mer sting i den.

Baguetter:
25 g jäst
2 tsk salt
6 dl ljummet vatten
1,4 l mjöl

Blanda till degen som man brukar.
Jäs i 2 timmar.
Dela degen i 3 delar.
Dra och snurra ut dem till baguetter.
Jäs under duk i 20 min,
Grädda i 250 grader i ca 10 min och sen i 150 grader i 10 min till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar