onsdag 23 januari 2013

Vill du läsa?

6-åringen fick en läsebok av Elsa Beskow i julklapp. Det är en samlingsvolym som innehåller läseböcker för första och andra skolåret samt en bredvidläsningsbok för första och andra året. Den läser vi i lite varje kväll nu. 9-åringen är också med och tycker att den är väldigt bra han också.

Elsa Beskows sagoskatt. Vill du läsa?

Vi brukar börja med att 6-åringen får läsa högt en stund. Han har fäst sig vid de första enkla texterna och vill gärna läsa "Mor! mor! O, mor! Orm!" varje gång! Han deklamerar med hög och överdriven röst och skrattar gott efteråt! När han har läst de två första och enligt honom roligaste texterna går vi vidare så han får träna lite mer. Han tycker att det är roligt i ca 5-10 minuter och längre håller vi inte på heller.


Själva lästräningstexterna är enormt genomtänkta.  När barnet har lärt sig bara tre bokstäver, M, O, R kan de läsa en liten text med orden "mor" och "orm". Sedan bygger man på med ett par bokstäver i taget och texterna blir ganska snart rätt långa och faktiskt roliga att läsa. När bokstäverna är genomgångna illustrerar texterna olika stavningsregler, t ex ck, ng och lj. Texterna är varierande och består av sånger, gåtor, verser, dialoger... Texterna är också allmänbildande, de handlar om årstiderna, veckodagarna, olika växter och djur... Ändå är de inte torra och tråkiga utan många texter är lite underfundiga och roliga på ett lågmält sätt. Bilderna till är underbara och fantasieggande.


När 6-åringen har läst färdigt läser vi lite här och där. I går läste jag några gåtor som fanns med i boken. Hade glömt hur roligt det är med gåtor. Båda barnen blev väldigt engagerade. Här är de:

Rund som en boll,
luden som ett troll,
nålar åt alla håll.

Jag lämnar mjölk i en spann,
har stora horn i pannan
och säger "bu" och "mu".

Jag har en kam
men kammar mig ändå aldrig.

Jag går och går både natt och dag
men kommer aldrig till dörren.

Jag faller mjukt och lätt
och blir ett täcke tätt.
Under mig sover blommorna små.


Här är en annan lite lurigare gåta:


Vi läste en text som handlade om två barn som leker med bokstavslappar. Deras lillebror blandar runt orden de skrivit. Man får reda på att barnen skrivit namn på djur och att alla djur har fyra bokstäver: Hndu, ätsH, srGi, nöHa osv. Barnen hade väldigt roligt med att lura ut vilka djur det var. Orden var lite för lätta för 9-åringen men han tyckte att det var roligt ändå och var snäll och tog det lugnt så 6-åringen hann tänka färdigt innan de fick säga det rätta svaret.


4 kommentarer:

 1. Å, vad roligt! Den boken fick jag när jag fyllde två år. Jag var hemma med min mamma och min morfar. Mamma jobbade hemma (damfrisering i vårt hus) och morfar passade mig. Pappa och mormor arbetade utanför hemmet. Morfar lärde mig alfabetet när jag var två och jag kunde läsa när jag var fyra. Detta hoppas jag kunna göra med min pojke också!

  SvaraRadera
 2. Vad häftigt att du lärde dig läsa redan som 4-åring! Själv lärde jag mig läsa i 1:an! Men jag minns att det gick väldigt fort (kunde kanske lite innan - jag vet att jag skrev en hel del i alla fall -ser man på teckningar) och redan på sommarlovet mellan 1:an och 2:an läste jag Fem-böcker för brinnande livet. Jag tänkte inte att jag skulle lära mina barn att läsa innan de började skolan men upptäckte med min äldste son att det gick väldigt långsamt och att det nivågrupperades i princip på en gång. De som inte kunde så bra (min son bla) hamnade efter på en gång - kändes inget vidare. Då ingrep jag och lärde sonen läsa på två veckor med hjälp av en lite modernare bok "Nu ska vi läsa". För att vara på säkra sidan har jag lärt småsyskonen att läsa innan de börjar 1:an! Det är kanske inte enda anledningen i och för sig - det är roligt också!

  SvaraRadera
 3. Men å vad bra den boken verkar ... Finns den nu? Kram svintoflickan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, den finns! Både Adlibris och Bokus har den. De har också tre samlingsvolymer av Elsa Beskow med alla hennes mest kända sagor - kan jag också rekommendera - barnen älskar dem! Kram!

   Radera