måndag 21 januari 2013

Fisksoppa och maränger!

Måndag igen! Helgerna försvinner i ett nafs! Helgen var i alla fall trevlig med en blandning av vila och aktiviteter. I fredags kväll lagade 9-åringen och 11-åringen mat tillsammans med sin pappa. De lagade fisksoppa. Vi är alla förtjusta i det och har några olika recept vi varierar oss med. Den här gången blev det ett recept från en bok av Anna Bergenström - Vinterns goda ting.
 
6 personer:
 
3 gula finstrimlade lökar
olja eller smör att fräsa löken i
2 tsk oregano+2 tsk mejram
1 stort fänkålshuvud
2 små zucchini
2 burkar hela tomater
ca 1,3 l vatten
3-4 fiskbuljongtärningar
2-3 dl vitt vin
minst 1 stor pressad vitlöksklyfta
1/2 - 1 tsk italiensk salladskrydda
 
Senare:
600-800 g fiskfile. Jag brukar ta lax.
1 kuvert saffran
500 g räkor med skal
 
Fräs löken i gryta i olja och strö över oregano och mejram.
Skölj, ansa och skiva fänkålen och lägg ner i kastrullen.
Skär zucchinin i halvmånar och lägg ner i grytan.
Häll i tomaterna.
Smula ner buljongtärningar och koka under locks i 35 min.
När halva tiden gått tillsätter man vitlök, salladskrydda, saffran och vitt vin.
Lägg i fisken skuren i bitar.
Sjud till de är genomkokta.
Lägg i räkorna.
Servera med bröd och aioli.
 
Aioli med sambal:
Pressa 3 vitlöksklyftor i en skål.
Rör ner 2 råa rumstempererade äggulor.
Häll droppvis och sakta ner 2,3 dl rumsvarm olja (oliv+raps).
Smaksätt med salt, 2-3 tsk sambal oelek och rivet apelsinskal.
 
 
Barnen gjorde sina läxor som de brukar göra på lördag- och söndagförmiddagarna. Här sitter 9-åringen med matte. Under tiden sysselsätter sig 6-åringen och 2-åringen vid datorn.
 
 
Eftersom vi gjorde aioli till fisksoppan fick vi äggvitor över. 15-åringen gjorde maränger på dem. Maränger är roligt och lätt att göra, även för rätt små barn (med lite hjälp förstås).
 
3 äggvitor
1,5 dl socker
1/2 kryddmått ättikssprit
 
Sätt ugnen på 100 grader.
Vispa äggvitor, ättikssprit och hälften av sockret till hårt skum.
Rör försiktigt ner resten av sockret med en sked.
Klicka ut smeten till toppiga högar på bakplåtspapper.
Grädda marängerna i ca 45 minuter.Testa om de är klara genom att sticka en kniv igenom och lyfta lite. Om den släpper från pappret är de klara.
 

Jag fick en del städat i helgen. Våren närmar sig och det känns som om hemmet måste gås igenom och bli lite extra rent. Städade ur klädkammaren. Det är alltid jobbigt eftersom saker har en tendens att "hamna där" och till slut är det inte riktigt så bra ordning som det var från början. Jag hittade i alla fall akrylfärger och några omålade dukar i en låda. Barnen blev sugna på att måla och hade en rolig och kreativ stund innan kvällsmaten i lördags!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar