onsdag 25 oktober 2017

Vardagsjobb!

Måndag och tisdag var sjukdagar...11-åringen hade rejält halsont på söndagen och måndagen...på tisdagen var det bättre men han fick vara hemma ändå. Det har blivit en del bortavaro från skolan för honom...blindtarm och halsont och feber...och så nu igen! Men det verkar gå bra i skolan ändå. I matten ligger han före redan som det är och i de andra ämnena går det fort att ta igen. I många fall finns det inget fysiskt material man kan få hem...de gör väl något annat på lektionerna...pratar eller nåt. Och här hemma hann vi med en del skolarbete. På måndagen orkade han inte sitta och arbeta utan låg i soffan och vilade. Men vi tittade på tv och så läste jag högt ur en gammal historiebok om Folkungatiden. De jobbar med den tiden i skolan och så hade de frågor att besvara i surfplattan. De flesta gick att svara på med hjälp av den gamla boken. Och spännande läsning var det också...pesten kom upp och då blev vi sugna på att få reda på mer...och googlade och fick reda på en hel del om Digerdöden på 1300-talet och också om det sista pestutbrottet i Sverige på 1700-talet.
Det blir lite segt med sjukdomar i huset och 6-åringen blev lite rastlös men så blev han sugen på att brodera och så hittade vi ett gammalt broderi han började med förra året...det fortsatte han med och orkade en hel del på egen hand! Det blev lite knasigt då och då men det gick lätt att rätta till! 
Och på eftermiddagen fick han gå ut och hjälpa största storebrodern med att tvätta däck och titta på när han bytte däcken! Det var kul!
Igår blev det mer pluggande! Det är roligt att få en hel förmiddag med sitt barn! Jag önskar att hemskolning vore tillåtet!

Vi läste engelska! Vi gjorde på traditionellt sätt...turades om att läsa en text och så kollade jag av att han förstod alla ord. Sen kom en grammatikgenomgång som handlade om of-genitiv. Och så var det en övning till! 
Och så kom en lite rolig men nyttig övning...engelska uttryck! Det var kul att tänka efter vad man säger på svenska och så började vi fundera på alla möjliga uttryck och pratade en lång stund om det. 6-åringen tyckte också att det var intressant och var med och kom med olika förslag! 
Sen hann vi med ett pass med stavning och språkövningar! I de gamla böckerna från 50-talet jobbade man med listor över svårstavade ord. Jag går igenom de där listorna och prickar för de ord han inte kan. Och så tar vi dem igen...och suddar ut markeringen när stavningen har satt sig! Det är inte bara stavning som kommer upp utan också grammatik, ordkunskap, meningsbyggnad och allt möjligt som har med språket att göra! 
Men nu är det onsdag och bara ett barn är hemma! Vi har gjort precis vad vi brukar...städa, tvätta, laga mat, plocka undan...och räknat matte och läst och ritat och byggt lego. Nu sitter N och tittar på James Bond på tv och jag har satt en tunnbrödsdeg som ska bakas ut lagom till kaffet. Men först ska vi ta en liten promenad och möta storebror och se till att få lite luft! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar