tisdag 24 oktober 2017

Förskolan är bäst!

Nu har vi fått reda på det igen! Folkhälsomyndigheten kom ju med en rapport härom månaden och den har det skrivits ihop ett anta artiklar om och nu var det dags igen alltså.

Nu kan man i tidningen Förskolan läsa ett nytt hopkok på den här rapporten. Här får man (återigen) reda på att:

- Barn som går i förskola har bättre psykisk hälsa och får färre infektioner, fa öroninflammationer än barn som stannar hemma eller går hos dagmamma.

- Förskolebarn får bättre skolresultat i språk och matematik.

- Förskolebarn har högre inkomst som vuxna än de som inte gått i förskola.

- Förskolebarn har som vuxna högre utbildningsnivå än de som inte gått i förskola.

Sven Bremberg, docent i socialmedicin och huvudförfattare till den här rapporten som är en sammanställning av forskning kring förskola, konstaterar att det här är ett mer definitivt svar på att förskola är till nytta för barnen.

Jaha, då vet vi det då. Förskolan är till nytta för barnen. De som går där får bättre psykisk och fysik hälsa än barn som inte går. Förskolebarn blir bättre på matte, språk, får högre utbildningar och tjänar mer pengar. Det var ju bra.

Lite konstigt är det väl ändå om man tänker på verkligheten runt omkring oss. Det slås vabrekord varje år. Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat. Skolresultaten har gått ner. Högskolor och universitet larmar om att studenternas förkunskaper har blivit sämre. Viljan att läsa vidare efter gymnasiet har gått nedåt. Antalet fattigpensionärer antas öka.

Så endera är rapporten bara trams. Den är helt enkelt inte sann. Det är fråga om fake news. Eller så skulle det vara värre om inte i princip alla barn gick i förskola. Barnen skulle vara ännu sjukare. Skolresultaten ännu skralare. Den psykiska ohälsan än värre. Och folk skulle vara fattiga och outbildade. Eller så finns det en tredje förklaring. De där få procenten av barnen som inte går i förskola har så massiv påverkan på hela situationen att det är de som är ansvariga för fallande skolresultat, vabrekord (eller inte då eftersom deras föräldrar sköter om sjukdomsomvårdnaden i egen regi), ökningen av den psykiska ohälsan osv.

Och hur det än är så spelar det ingen roll. Det är ointressant hur det är. Rapporten slår fast vad som gäller. FÖRSKOLAN ÄR BRA. DEN ÄR BÄST. Liksom ormen Kaaa upprepar den budskapet från statsmakten...förskolan är bra, förskolan är bäst...skicka era barn dit utan att fundera, det blir bäst så...hypnotiserar oss, invaggar oss i säkerhet.

Och jag tänker att det nog inte är en tillfällighet att den här rapporten gav upphov till ännu en artikel just nu...inte efter alla negativa skriverier om förskolan man kunnat läsa den senaste tiden...vikariebrist, förskolor som stänger tillfälligt, barn som biter, barn som rymmer, barn som glöms bort, stor andel av outbildad personal, sjukskrivningar bland personalstyrkan...Det kan ju börja gro misstankar hos folkmassan...bäst att veva ut den fastlagda sanningen, den alternativa sanningen.

Det blir bra. Allt blir till det bästa. Vi kan alltid lita på staten.

Och det gör nog folk. Och det är kanske det som är det allra mest skrämmande. Att kejsaren aldrig upptäcks vara naken. Man kan skriva att FÖRSKOLAN GÖR BARNEN FRISKARE, BÄTTRE I SKOLAN, MER UTBILDADE, RIKARE...utan att någon, någonsin, någonstans, frågar....Men kan det verkligen stämma? Så kan det väl inte vara?

Nä, humankapitalet är tyst. Media håller käften. Ingen tänker. I källkritikens och skepsisens tidevarv har folk slutat tänka. Det är väl enklast så.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar