söndag 15 oktober 2017

Sjuk luft?

Sjukfrånvaron på Göteborgs förskolor är för hög. Nu när the winter is coming blir det värre. Barnen blir sjukare. I februari i år var sjukfrånvaron över 17 % för barn i åldrarna 1-3 år. Lite konstigt egentligen när man tänker på det...varför blir det så här under de kalla månaderna? Kyla ska ju inte vara något att bry sig om. Ingen blir sjuk av kyla. Det sägs ju titt som tätt. Men det är som det är med den saken. Barnen blir hursomhelst sjukare just då.

Och nu har några göteborgsläkare kommit på att det kan vara luften det är fel på. De ska undersöka om luftrenare är lösningen. De hoppas på att kunna halvera sjukfrånvaron. De vill ju att barnen ska må bra förstås. Men det kan också leda till stora samhällsekonomiska vinster. Och det är ju bra det också.

Tidigare har man försökt sig på hygienåtgärder i samband med handtvätt, blöjbyte och mathantering. Men det har inte hjälpt. Så nu funderar man på om det är något luftburet.

Läkaren säger att inomhusmiljön är en viktig faktor när det gäller små barns hälsa. Allt partikelmaterial vi andas in måste hanteras av kroppen. Om det finns mycket partiklar i kroppen måste barnens immunsystem jobba på högvarv och då blir de lätt förkylda.

En annan läkare säger att det är viktigt att ge våra kära barn...jo, det står så...våra kära barn...den bästa tänkbara luft. För det är så att under de första åren utvecklas barnens immunsystem och lungorna är inte fullt utvecklade förrän vid 3 till 6 års ålder. Ja, det är bra. Det är klart att våra kära barn ska ha den bästa tänkbara luft. Och särskilt som att deras lungor inte är fullt utvecklade. Hör! Hör! Vi ska alltså ta barnen från föräldrarna och den lilla hemmiljön innan deras lungor är fullt utvecklade och fösa ihop dem med en mängd andra barn och få vuxna i miljöer där barnen slickar och dreglar och snorar och dräller mat och där förmodligen städning av leksaker inte sker särskilt ofta..och sen blir barnen sjuka av det...och då blir reaktionen att...RENA luften...jobba i slutet av den sjuka kedjan...inte att tänka att...kanske är det inte bra för barn att vara med om det här...om man tänker på det i största allmänhet. Kanske finns det helt ok luft i barnens hem? Kanske kunde man göra någon studie på hur det skulle vara om några barnstackare fick prova att vara i hemmen på heltid de där första åren innan lungorna är färdigutvecklade och så kunde man studera utfallet och se om det kanske kunde vara bra för barn att slippa institutionsmiljön helt enkelt? I alla fall om föräldrarna har lust med att ta hand om ungarna alltså. Och man kunde ju testa luftkvaliteten också förstås...för att se om den håller måttet. Om det gör det kunde man kanske få något slags tillstånd att fostra barnen i hemmet. Men nä...det är väl inte på kartan. Så långt sträcker sig varken läkares eller politikers fantasi. Att barn skulle kunna tas om hand i egna hem av egna föräldrar...kanske av mammor..hu! dubbelhu! det går inte. Det är som när man trodde att jorden var platt...de som påstod att den faktiskt eventuellt var rund...nä...vilka stollar. Det vet väl alla att så kan det inte vara! Bränn dem!

Men skit samma. Nu ska luften testas och så ska barnen förhoppningsvis bli friska. De kära barnen. Men egentligen är det nog rätt bra ändå...egentligen...för inför det här projektet har man mätt luftkvaliteten i ett antal förskolor. Och generellt sett är allt bra. Det ligger inom gränsvärdet. Det är en ganska bra miljö säger den ansvariga läkaren. Ja, så man funderar lite...hur kan det bli bättre om det redan är bra. Inom gränsvärdena. Men det kanske kan bli ännu bättre. Vi får se. Det är ju bra att man studerar fenomenet ändå. Fram för renare luft åt barnen! Det är de värda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar