onsdag 9 december 2015

Skilsmässor

Den här veckan har man kunnat läsa om skilsmässor. En forskningsrapport har försökt få svar på varför småbarnsföräldrar skiljer sig i så stor utsträckning som de gör. För det är så att var tredje par som har små barn skiljer sig. Medelåldern på första barnet vid skilsmässan är 4 år och 8 månader.

Forskarna kunde slå fast sju orsaker till separation: påfrestningar av föräldraskapet, påfrestande omständigheter, brist på intimitet, bristande kommunikation, skillnader i personlighet och intressen, bristande engagemang i relationen och negativa effekter av missbruk.

De frånskilda papporna saknade tid för sig själva och de frånskilda mammorna ville ha mer tid tillsammans med både partner och barn.

Forskarnas relationsråd under småbarnsåren är:
- Tydlig kommunikation, att prata öppet, tydligt och med raka "jag-budskap".
- Sensualitet i vardagen, att slösa med kramar, pussar och fysisk beröring
- Tid tillsammans är viktigt både som par och som familj
- Bekräftelse, ge varandra uppskattning och kärlek.
- Sök hjälp när ni har problem och vänta inte för länge.

Det är ju väldigt sorgligt. Tänk att 30 % av småbarnsföräldrarna skiljer sig. Och att barnen är så små när det händer. Jag funderar på varför det händer just då. När barnen är så små. Men så tänker jag att det kanske inte behövs så mycket forskning för att förstå vad det är som händer. Båda föräldrarna jobbar. Barnen lämnas och hämtas på dagis varje dag. Hemmet ska skötas. Handlingen utföras och maten lagas. Tvätten skötas och räkningar betalas. Och barnen är små. Och små barn behöver hjälp med det mesta. Det blir nog väldigt stressigt att klara av allt detta. Hem och barn har en tendens att vara ett helt jobb och när barnen är små kanske det är mer än ett helt jobb. Det kräver en hel del. Så i realiteten har småbarnsföräldrarna kanske 3,5 jobb att sköta om på två personer. Det går ju inte. Det begriper vem som helst. Forskarnas råd är förstås bra - att prata, vara tydlig, vara rar och gullig mot varandra och spendera tid tillsammans är viktigt...men man måste också ha tiden för det. Och det är väl något det kanske är dags att prata lite om. Men då blir det farligt. Kanske kommer det fram något man inte vill veta. För det är ju så att vi har bestämt oss här i Sverige. Det är antalet arbetade timmar som räknas. Och då är det inte antalet arbetade timmar i hemmet utan på jobbet. Och vi har bestämt oss för att det SKA gå att kombinera arbete och familj. Och att det ska gå till på det sättet att båda föräldrarna jobbar heltid. Det SKA gå för så är det bestämt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar