onsdag 2 december 2015

Uppe med tuppen!

 
 Idag gav N och jag oss ut i ottan tillsammans med skolbarnen. Vi åkte med till skolan och sen fortsatte vi hem till barnens mormor och morfar. De byter takpannor och en stor lyftkran var där och skulle lasta ner alla gamla takpannor. Det ville N gärna se, och jag också för den delen!
 Det var spännande med den stora kranen och byggjobbarna som klättrade omkring på taket och lastade takpannor i en stor container som kranen hissat upp i luften. Vi stod och tittade en bra stund!
 När vi hade tittat färdigt gick vi en liten promenad. Vi gick genom en liten skog och det var så härligt att se den uppgående solen färga himlen rosa och lila. Luften var kylig och vintrig och vi kände oss pigga och glada...
 Vi hann stanna en liten stund för lite lek på en brant stenhäll. Barnens hemliga ställe...Här har de lekt många, många gånger och lekar har gått i arv och förändrats och blivit nya lekar...Krig och jägare och matlagning och uppfinnare och...
Efter promenaden fick jag en kopp kaffe av mina föräldrar. N åt lite saffransbröd och spelade ett gammalt kulspel min pappa hade när han var barn. Han satt ensam och spelade när vi pratade och han tittade på siffrorna och försökte räkna. Jag visade lite hur det funkade med nollorna - en nolla - 10, två nollor 100 osv. Det tyckte han var roligt och intressant!
 
Ja, idag fick vi prova på hur det var att ge sig ifrån hemmet på morgonen. Det gick bra. Det var spännande att ge sig ut i mörkret och kylan. I alla fall en dag då och då...Jag är så glad över att jag slipper varje dag. Jag var tvungen att väcka lillkillen. Normalt sett hade han sovit 40 min till. Jag hann inte äta frukost. Jag hann inte diska upp riktigt allt och hann inte bädda alla sängar...Tvättkorgen var full och dammsugningen var förstås inte gjord...Nu spelade det ingen roll. Jag var hemma vid 11-tiden igen och hann både bädda, diska och dammsuga innan lunchen...En maskin tvätt har också hamnat i tvättmaskinen och ska hängas när jag är klar här. Men annars...hur hade det blivit då? Komma hem till ett stökigt hus? Ingen mat lagad? Tvätten - den får hängas på kvällen? Och jag skulle ha fixat iordning både mig och barnen och varit representativ och pigg nog för att stå framför en klass vid 8? När går man upp för att hinna allt? Och när lägger man sig? Tidigt då antar jag för att orka nästa dag? Hinner man verkligen allt då? Och hur mår man? Och så undrar de varför sjukskrivningarna ökar. För mig är det uppenbart. Eller så är jag lite krakig och svag kanske. Jag vet inte. Alla andra kanske har mer krafter än jag. Men livet ska väl inte bara vara ett enda slit? Ska det inte vara lite trevligt också? Och barnen? Jag vill ju vara pigg och ha tid med dem när de kommer hem från skolan. Kunna hjälpa dem med läxor och lyssna på deras musik, prata, fika...Jag är glad att jag har krånglat mig ur systemet...att vi har fixat det här.

4 kommentarer:

 1. Hej. Jag håller med dig livet ska väl inte vara ett enda slit man vill ju hinna med det viktigaste utan att stressa å slita. Det ska va gött å leva....
  Jag krånglade mig också ur systemet och det var helt underbart. jag har aldrig känt mig så fri som då. Nu är jag ändå där jag vill vara nämligen hemma, jag arbetar som dagmamma och det blir liksom en sorts kombination mellan arbete och hemmaliv. Helt underbart. Jag har min 4 åriga pojke hemma med tre dagbarn ( varav en är kusinen ). Jag går fortfarande omkring i lyckorus över att jag kunnat göra som jag vill å dessutom få lön för det. Jag känner mig stark å fri som följer mitt hjärta. Å alla trivs tillsammans.

  Under de tolv år jag var hemma, ( fast jag är ju ännu hemma men nu är det ingen som säger något för nu ARBETAR jag och har LÖN ), då fick man alla möjliga kommentarer om ang när man skulle börja arbeta, när barnen ska börja förskola osv. Jag är så glad att jag ej lyssnat på vad många sagt utan gjort vad jag själv tycker ha passat oss bäst.. Jag fick även positiuva kommentarer när jag varit så länge hemma med mina barn, främst ifrån äldre.

  I vår familj skulle det vara kaos och stress om vi båda arbetat heltid borta hemifrån. Jag skulle aldrig utsätta mig själv för det. Jag förstår ej hur de ens hinner träffas!

  Jag läser ofta din blogg. Den är otroligt bra. Det är som att du skriver ner mina tankar. Det känns som om du å jag är rätt lika i mycket.
  Ha en fin helg hälsningar gumman mot strömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för resons! Så roligt att höra andras tankar kring detta man inte talar om öppet i samhället. Vad härligt att ni har kunnat få till en lösning som fungerar och känns bra! Trevlig söndag till dig!

   Radera
 2. Å så mkt fina bilder .man får riktigt in julkänslan.
  å nä mkt tacksam här med att vi skapat oss vårt eget lilla system
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. VIsst känner man hur julkänslorna kommer när det är snö och vitt! Fast idag är det inte så värst bevänt med det - regn och grått och blåsigt här! Men vi ska väl tända ljus och fika tillsammans när mörkret faller - och då känns det nog juligt och härligt igen! Skönt att ni också kan tråckla er fram och klara av att välja hemmalivet - något som inte är det lättaste att få till i det här landet. Kram!

   Radera