fredag 11 december 2015

Andra veckan i december!

Nyss var det måndag och nu är det fredag! Veckan har gått fort! Vi är lite trötta och längtar efter jullov nu! Två gånger har vi försovit oss den här veckan! Men det har gått bra och fördelen har ju varit att vi har fått lite extra sömn! Men idag hade vi ställt klockan och vågade inte lita på att vår inre väckarklocka skulle funka - den verkar ju har råkat i olag! Vi har gjort lite av varje den här veckan. Jag försöker förbereda oss lite inför julen.
 
Vi har bakat en del! Fast det vete 17 om det var en så bra idé egentligen. Det mesta äts i alla fall upp innan jul så nästa vecka får vi baka mer!
 
Vi har bakat bröd:
Nils Emils bröd med lingonsylt och linfrön och råg- och vetekross i! Jättegott och numera uppskattat av några av barnen också!
och lite tunnbrödsaktiga kakor med vetemjöl och grahamsmjöl i!
och lussekatter...för tredje gången! Men den här gången ska de väl i alla fal räcka till lucia! Jag gjorde varsin lite större lussekatt - en dubbelkatt! Såna gjorde alltid mamma till lucia och det var så festligt att få en sån där dubbel. Det kändes väldigt lyxigt! Mamma hade inte pärlsocker på men jag tog ett djärvt beslut och strödde på lite!
och så har vi bakat ett par sorters småkakor! Syltbrysselkex och schackrutor.
Snart 5-åringen har varit med och bakat en hel del. Han tycker det är roligt att mäta och hälla i och dra på maskinerna...och provsmaka! Allt är gott - utom bröddegarna - men man kan ju prova i alla fall!
Här fixar han med lite egna experiment. Jag brukar ju säga vad vi ska hälla i - ta en deciliter socker...och så frågade han vad det där deciliter var för något. Jag förklarade - 10 decilitrar får plats i ett litermått. Han testade och var både förvånad och lycklig över att han kunde räkna till 10 och det stämde varje gång! 10 decilitrar i ett litermått. Sen hittade han en genomskinlig kanna som rymde 15 decilitrar och hällde i den en bra stund. Det var kul att se hur det ökade på för varje deciliter och att det stämde - hällde han in den tredje decilitern så hamnade vattennivån på trean! Som trolleri nästan!
N får hjälpa till med det mesta och många saker är ju faktiskt till riktig hjälp. Det är skönt när någon penslar bullarna medan man själv röjer undan i köket lite. Och N brukar tycka att det är roligt! Men den här gången kom han av sig efter en halv plåt. "Varför ska jag göra det här egentligen? Det är ju jättemånga bullar. Det här får du göra!" Jaha!  
Sen har vi grejat med tvätten - precis som varje dag. Den slipper man aldrig undan. Två, tre maskiner varje dag. Det låter så banalt- men vilket jobb! I maskin, ur maskin, upp i bastun och hänga, ta ner, vika ihop, sortera, lägga in i skåp och så om igen! Här har jag hjälp av både katt och barn i sorteringsarbetet för kläderna som ska in i skåpen på nedervåningen! N grejade mest med sina gosedjur men det var trevligt sällskap! Mycket prat och några sånger under arbetets gång...
Den här veckan städade vi ur soffan också! Det behövdes för det var några veckor sedan sist. Det började med att N satt och knäckte nötter i soffan. Jag var inte medveten om det och upptäckte det först när soffan var full av nötskal och nötfnas. Jag suckade lite men N hade svar på tal. Han tycker om när vi städar soffan för då får han hoppa på alla läderkuddar och bygga grottor med dem. Så det var därför han hade knäckt nötterna just där! Så det så! Och det var ju faktiskt bra för det var inte bara nötknäck under soffkuddarna utan en del andra smulor och legobitar och sånt...Och så drog vi ut soffan och torkade golvet under och torkade av alla kuddarna och skakade mattan och så blev det rent och fint!
Vi har ju lagat en del mat förstås! Vi gjorde grekiska köttfärsbiffar en kväll och de räckte till en lunch också. Här äter vi dem för andra gången. Första gången hade vi bara stekt potatis och tsatziki och en tomatsallad till. Men nästa dag fanns inga tomater kvar och knappt någon potatis heller. Men jag hittade lite rödbetor i kylen och en paprika och så svarta oliver och detta rostade jag i ugnen. I biffarna är det bara nötfärs, smulad fetaost, ägg, grädde, timjan och salt och peppar. Gott!
Barnen har ritat en hel del! De laddar för jul och ritar tomtar för det mesta! Alla ska få en fin julteckning har de tänkt! En fin idé tycker jag. Här har 9-åringen ritat en tomte han blev särskilt nöjd med!
 Emellan allt jobb är vi utomhus! Vi tar en tur varje dag! Går genom våra små skogar eller cyklar på cykelbanorna. Roligast är att klättra runt på oländiga ställen. Den här gången hittade vi en koja vi inte sett förut. En riktigt fin koja var det som måste ha tagit en hel del tid att bygga! Roligt att se spår efter barn som är ute och leker i skog och mark!
 Ja, så var vardagsveckan slut! Och detta var en del av vad vi har gjort! Vi har gjort en massa annat också förstås...varit på julfest, åkt och handlat, varit på fiollektion, gjort läxor, tränat på piano, läst sagor, dammsugit...Nu ska vi röja undan lite och göra fint inför helgen och sen ligger två lediga dagar framför oss! Skönt!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar