söndag 20 december 2015

Sista helgen innan jul!

Ja, då har sista helgen innan jul kommit och gått. Vi inledde helgen med musikskolans avslutning. 14-årinen spelade piano, Für Elise av Beethoven. Han hade tränat riktigt mycket innan och kunde låten bra förutom ett parti, det tredje partiet som han ville spela snabbt...för snabbt tyckte jag och tjatade om att han skulle dra ner på tempot för hans fingrar tenderade att snubbla över varandra. Men han stod på sig och tränade vidare och satte det precis som han ville! Det är pirrigt att sitta i publiken...kanske ännu pirrigare än att spela själv...och det var så skönt när han spelat klart och vi kunde andas ut!
 
På lördagen hade vi kalas för vår nyblivne 14-åring. Hans mormor och morfar och farmor kom och grattade och senare kom flickvännerna till våra största barn också. Vi drack kaffe och åt tårta. Jag hade gjort en prinsesstårta och en chokladbrownie med hallonmousse. Efter fikat fick födelsedagsbarnet sina presenter - mest pengar - för han sparar till en ny mobil eller en ny dator. Och så tittade vi på film tillsammans - på det vi filmade på vår sommarsemester. Det var roligt att titta och återuppliva det vi varit med om. 
Sen var det dags för kvällsmat. Min pappa hade gjort en quiche lorraine och jag en kycklingpaj. Och så sallad och baguetter och brieost och päron...gott. Kycklingpajen hittade jag receptet på i en gammal Vår kokbok...Den var riktigt god - fast jag kunde inte låta bli att göra några mindre ändringar.
 
Först gör man en pajdeg och trycker ut i en pajform. Och så förgräddar man skalet. Ja, det står i vilken kokbok som helst.
 
Sen finhackar man en lök, tärnar ett gäng champinjoner och klipper ett paket bacon i strimlor. Löken fräses mjuk utan att få färg och lägges sedan på en tallrik. Och så fräser man champinjonerna så att de krymper ihop lite och lägger dem också på tallriken. Sen är det baconets tur att fräsas och så häller man tillbaka allt i stekpannan och häller över 3 msk portvin och kokar i hop lite.
 
Så är det kycklingens tur att tärnas. Jag tog 4 kycklingbröst till en stor pajform (1,5 sats pajdeg). Bitarna bryner man i smör. Och så häller man ihop allting och tillsätter 4 dl crème fraiche och salt och peppar. Så får det puttra ihop.
 
I med allt i pajskalet och så riven ost över. Sedan gräddar man allt i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter eller tills pajen fått fin färg. 
På bordet lade jag en löpare i form av en lång handukslängd. Förr köpte man linnehanddukar i långa längder och klippte själv isär dem och fållade och fästa hankar i. Den här längden kommer från min pappas pappas styvmamma och den blev aldrig iordninggjord. Den var riktigt fin tycker jag!
Efter maten spelade vi musik för varandra. 14-åringen spelade piano och 11- och 9-åringarna och jag spelade fiol tillsammans. Och så kom dragspelet vi köpte fram och 9-åringen tog ut melodier. Det är så stort att det är svårt att hantera det för honom men han gör så gott han kan. Mormor som kan spela dragspel försökte spela men hon är van vid pianodragspel och inte knappdragspel som vårt så det var lite svårt att hitta rätt bland alla knappar. Men det gick rätt bra ändå så får hon bara hålla på lite till så kan hon nog! Halva Drömmen om Elin fick hon till i alla fall! Och så blev snart 16-åringen sugen på att spela piano han också. Han spelade några år men tröttnade tyvärr för ett par år sedan. Han har glömt en hel del men halva Für Elise fanns kvar i minnet och nästan hela Ballade pour Adeline. Han spelade så fint och verkade själv tycka att det faktiskt var roligt igen och ville faktiskt själv få lite hjälp med att fräscha upp sina kunskaper! Passar ju bra när det är jullov snart!
 
Det är roligt att spela tillsammans! Alla blir upplivade och glada! Musik är härligt att dela tillsammans!
 
Idag blev det mest slappande och jobb. 14-åringen hade konfirmationsundervisning nästan hela dagen och han hade det bra där. Efter gudstjänsten hade de fått höra om Jesus födelse och julen och varför vi firar det. De andra barnen sov länge och tittade på tv sen och var ute och lekte lite och spelade tv-spel och några hade lite plugg kvar innan lovet och så badade vi bastu eller i badkar och gjorde oss rena inför nästa vecka.
 
Imorgon är det måndag igen och näst sista skoldagen innan lovet! Nu längtar vi allihopa efter långa lediga dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar