måndag 21 december 2015

Föräldrar ska hållas kort!

Det står så mycket i tidningarna om föräldrar nuförtiden. Det är förvirrat. Ibland är föräldrarna jätteviktiga och bra och ibland är de riktigt urusla. Det är föräldrarnas ansvar att fostra barnen så de sköter sig i skolan. Det är deras fel att barnen är bråkiga och kaxiga. Föräldrarnas bildningsnivå och engagemang i skolan styr hur bra det går för barnen i just skolan. Men samtidigt får föräldrarna absolut inte ha några åsikter om skolverksamheten. Det är lärarnas sak. Oavsett vad de håller på med i skolan. Det verkar inte riktigt som om media och allmänhet vet riktigt hur allt hänger i hop.

I en ledare i Expressen kunde man häromdagen läsa att det är lärarna som bestämmer i skolan och att föräldrarna ska hållas kort. Föräldrar kan vara riktiga sänken för lärarna eftersom de har synpunkter på betyg och läxor. Föräldrarna pratar skit om skolan och barnen blir påverkade. Det låter inge vidare. Klart att lärarna ska bestämma i skolan. Och jag tror att många föräldrar skulle önska att lärarna bestämde lite mer i skolan. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera...varför har föräldrar synpunkter på betyg och läxor? Skulle det inte vara bra att få reda på vad det egentligen föräldrarna är missnöjda med? Och varför? Och varför pratar föräldrar skit om skolan? Är det kunskapsförakt? Eller är det ett missnöje som det kanske ligger något i? Det vore kanske intressant att få reda på vad det beror på. Endera är föräldrarna allmänt dumma i huvudet. Och då kanske det vore intressant att få reda på varför? Eller så ligger det något i deras synpunkter. Och då vore det också intressant att få reda på vad i så fall.

Men det lättaste är att bestämma sig för att föräldrar är dumma och elaka. Det är skönt att kunna skylla skolans misslyckanden på någon som i alla fall inte kan göra något åt problemen. Men kanske är det så att de allra flesta föräldrar vill att det ska gå bra för deras barn och deras synpunkter och klagomål kanske helt enkelt är ett uttryck för ett missnöje och en oro som det ligger väldigt mycket i. Vem vet? Men om man börjar ställa såna frågor blir det farligt. Då kanske man kommer på att det faktiskt finns en massa saker i själva skolverksamheten både vad gäller arbetssätt och kompetens som det inte är så värst bevänt med. Och då blir det jobbigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar