Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

fredag 25 december 2015

Julafton!

Juldagen...musik spelar, folk sover, grejar med julklappar, snickrar...skönt och slappt och så får det vara idag. Gröten puttrar på spisen och till lunch/eftermiddagskaffe får det bli risgrönsgröt, bröd, köttbullar, rödbetssallad. Till kvällen tar vi väl fram all julmat igen!
 
Igår var det julafton och lite högre tempo men en mysig och stämningsfull julafton blev det - hela familjen tillsammans och mormor, morfar och farmor.
 
 
Dan före julafton var som alltid, stressig och mycket att göra...Den sista maten skulle lagas, den sista städningen och lite mer pynt, julgranen....Men så härligt när allt är klart och det är rent och fint i hemmet...
Och när man ska somna är det pirrigt och spännande. De tre små killarna somnade tillsammans, alla i samma säng...Det gör de ibland och har så mysigt...fnittrar och pratar och somnar till slut. Extra mysigt var det förstås att veta att julafton väntade morgonen därpå.
 
Vi brukar äta frukost tillsammans framför tv:n på julaftons morgon. Barnen får en liten julklapp oftast en ny tröja eller skjorta de kan ha på julafton. I år fick de dessutom ett sånt där gitarrspel till playstation - det var roligt!
 
Våra tre gäster kom till kaffet. Saffranssockerbullar, vanliga bullar till de som inte gillar saffran, pariservåfflor, chokladsnitt, nynäshamnskringor, pepparkakor och tårta blev det.
 
 
 
 
 
 
 
Receptet till tårtan hittade jag i en gammal veckotidning min mamma hade. Den var riktigt god!
 
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner det andra och häll i springform med bakplåtspapper i botten.
Grädda i ca 30 min i nedre delen av ugnen i 200 grader.
Låt svalna och skär i 3 delar.
 
Kräm:
3 äggulor
1,5 msk socker
3 tsk potatismjöl
3 dl kaffegrädde
3 gelatinblad
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
Vispa samman gulor, socker, potatismjöl och kaffegrädde i kastrull.
Låt sjuda upp under vispning.
Krama ur de blötlagda gelatinbladen och rör ner dem i den varma krämen.
Låt kallna och blanda i den vispade grädden.
 
Bred krämen mellan tårtbottnarna och runt hela tårtan.
Så långt kan tårtan förberedas.
 
Garnering:
2-3 hg grönfärgad mandelmassa eller ett marspianlock.
2 dl vispgrädde
marsipanfigurer
 
Kavla ut mandelmassan och lägg den på tårtan eller lägg på ett färdigköpt marsipanlock tillskuret i rätt storlek.
Spritsa ut grädde runt tårtan och dekorera med marsipanfigurer.
 
Efter kaffet var det Kalle Anka som vanligt. Snart 5-åringen var exalterad och levde sig in väldigt i de olika äventyren. Sen började han spana efter tomten...
Det var så spännande när han kom...lite otäckt...men lät det inte som pappas röst? Jo, men det var bäst att vara lite försiktig ändå...fast han var fasligt snäll...
Så blev det kvällsmat. Julbord förstås. Samma gamla vanliga mat. Det funkar. Det är gott. Ingen anledning att hitta på något nytt.
Vi hade:
Sill - vanlig klar, senaps och lime
Kallrökt lax med hovmästarsås
Skinka
Hemgjord stark honungssenap och apotekets grovkorniga
Rödbetssallad
Waldorfsallad
Kokt tunga (för det älskar barnen)
Apelsinssallad med valnötter
Janssons frestelse
Köttbullar
Prinskorvar
Bröd och cheddarost och julost
 
 Alla åt och pratade och skrattade och de små barnen avvek när de blev mätta för att leka med sina nya grejer och spela sina nya tv-spel.
 
Och sen samlades vi igen för lite julgodis och mandariner och tv-tittande. Först slutet av Christer Sjögren och sen Tomten är far till alla barnen....kanske inte så lämpligt för småbarn men... vi skrattade gott i alla fall... fast vi sett den några gånger innan.
 
 
 Så var julafton slut...alla nöjda och glada med julklappar men mysigast av allt var det att vara tillsammans med varandra...många människor och avslappnad stämning...folk pratar, byter samtalspartners, minnen, skola, politik, litteratur, filmer, mat...barn som lyssnar, deltar i samtal, går och gör sitt men hör ljuden från oss andra, stora barn som deltar mer och mer på samma villkor som oss vuxna... 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar