torsdag 31 december 2015

Nyårsafton!

Idag är det nyårsafton! Den allra sista dagen på det här året! Alla barn är lite spända inför kvällen med extra god mat och smällare! Det äldsta barnet firar med sina egna kompisar och det näst äldsta barnet kör en blandning och går iväg till några vänner i närheten efter middagen! Livet förändras. Barnen blir stora och det går så fort. Igår firade vi vårt äldsta barns 18-årsdag. Äntligen fick han också fylla 18 - alla andra vänner har fyllt redan förstås! Lite retligt är det tycker han allt men nu är han ju också 18 och myndig som alla andra! För 18 år sen blev vi alltså föräldrar för första gången. Som vi hade längtat! Och så underbart det var att få detta lilla knyte. Fast han kom oväntat hela 13 dagar innan utsatt tid. Dagen före nyårsafton och allt! Men det var mysigt att fira nyår på BB! Se smällare på natthimlen utanför sjukhusfönstren och ha sin egen lilla unge i famnen! Och nu är han stor. En vuxen man som klarar sig själv och har sina egna planer. Fast det märks att han fortfarande har behov av sina föräldrar. Närmar sig oss lite mer än förut...kanske känns det att han är på väg ut och att närhet med föräldrar och hem och syskon är värdefullt. Vi pratar mycket och han berättar om sina tankar iför framtiden och vad han tycker om saker och ting. Tonårstagen med känsloutbrott och en drift att markera sitt oberoende blandas med ett mognare och lugnare sätt - en vilja att vara trevlig och en ro i att vara tillsammans och sitta och småprata...

 Vi firade sonen precis som vanligt. Vår lilla samling. Vi har ingen stor släkt och det känns lite sorgligt på en del sätt och lite mer ibland än annars. Men vi har ju vår egen flock och det känns skönt. Våra sex barn och mina föräldrar och min makes mamma och de äldsta sönernas flickvänner. Så en liten samling är vi och trevligt och glatt har vi. Jag gjorde en prinsesstårta precis som jag gjort de senaste födelsedagarna. 18-åringen hade önskat det för det är hans favorittårta och han tycker att den jag gör är godare än de köpta! Det blir en mamma glad av att höra! Och så gjorde jag en chokladtårta med baileyssmak och apelsingrädde. Den var god men ganska vuxen i smaken. 

Idag slappar vi för vi ska bort ikväll och bli bjudna på mat av mina föräldrar. Vi har sovit länge och varit ute i solen och åkt pulka med de minsta barnen. Det kändes som ett gott tecken att himlen var alldeles blå och den bleka solen fick vintervärlden att glittra och bli extra vacker den här sista dagen på året! Vi såg ett rådjur leta mat i skogen...så vackert...som en saga. Och ljuset var nästan magiskt i pulkabacken. Vita träd och mörka stammar...backen som öppnar upp sig och alla träden runt om...kallt vinterljus och blekblå himmel...rosenkindade barn som skrattade och hade kul! Och så gick vi hem igen för att laga lite enkel lunchmat! Den vanliga vägen som vi går varje dag. Och som jag tycker är så vacker fast det bara är en vanlig cykelbana...men den svänger så fint och ljuset är alltid särskilt fint just vid den här lilla kröken...På väg hem till oss! 

2 kommentarer:

  1. Gott Nytt År! Läser här regelbundet, men tar mig inte tid att kommentera. Men jag tycker att du skriver så klokt och så gillar jag alla vardagsskildringar också. Vi har ju också en 18-åring här. Väldigt vad fort det gick. Hoppas ni får en fin och mysig kväll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och Gott Nytt År till er också! Hoppas ni får en fin kväll!

      Radera