tisdag 28 maj 2013

Näst lyckligast i världen?

Vi är lyckliga i Sverige! Näst lyckligast i världen till och med! Det har OECD tagit reda på. Man har tittat på inkomst, hälsa, säkerhet och boende.

Det verkar som om ungdomarna inte har kommit med i statistiken för jag kan också läsa att svenska ungdomar blir allt olyckligare. "De yngre barnen mår bra i Sverige men 15-åringarna mår sämre än i jämförbara västländer och allt fler 16–24-åringar får vård för psykiska problem. Bland 18–24-åringarna ökar diagnoserna depressioner, ångestsjukdomar och missbruk. Gruppen står också för den största ökningen inom den psykiatriska slutenvården." (Expressen)

För ett tag sedan kunde man också läsa att det har larmats om att fler självmord begås av unga med aktivitetsersättning. Antalet självmordsförsök ökade från 115 till 460.

Jag får inte ihop det riktigt! Hur kan barnen må bra och trivas på dagis och i skolan och plötsligt när de blir tonåringar må dåligt? Varför eldar man upp bilar i flera olika områden i Sverige när vi är så lyckliga? Men tydligen är det 85% av Sveriges befolkning som upplever att det händer fler positiva saker än negativa under dagarna. Kanske är det de där 15 procenten som står för olyckan! Ja, är vi lyckliga eller inte? Kanske är det så att boende, säkerhet, hälsa och inkomst inte riktigt är hela lyckan? Kanske är det andra saker som gör en lycklig på riktigt!

3 kommentarer:

  1. Sanningen är att om man förstår att världen är större än de 34 länder som undersökningen gjorts i så blir det en helt annan bild. Sverige ligger inte på topp 50 enligt Happy Planet Index: http://www.happyplanetindex.org/data/

    SvaraRadera
  2. Ja jag vet inte hur mycket jag tror på olika statistik. Känns som de vinklar det utifrån hur de vill att resultatet ska bli. Men visst har vi det bra här i Svedala ;D

    SvaraRadera
  3. Ja, med statistik kan man visa nästan vad man vill! Och lycka kan betraktas på så många olika sätt! Människan är gjord för lycka tror jag ibland! I går klack det till i mig av lycka när jag såg att äppelträdet stod i full blom! Att ha någonstans att bo, att ha en inkomst, att vara frisk... allt detta gör att man känner sig lyckligt lottad. Men vissa saker kan grumla ens lycka - att veta att unga människor mår dåligt får mig att må lite sämre. Att tänka på att små barn och mammor systematiskt skiljs åt genom vår familjepolitik gör mig ledsen. Att tänka på att våra små tillbringar dagarna tillsammans med alldeles för många barn gör mig ledsen. Likaså att våra lite större barn leker sig igenom eftermiddagarna i stora fritidshemsgrupper... Kanske drömmer jag bara om ett annat samhälle - ett där vi inte stoppar in folk i olika fack! Ett där människor i olika åldrar får chansen att se varandra, träffas på dagtid. En omöjlig dröm antagligen!

    SvaraRadera