torsdag 16 maj 2013

Moussaka och skogslek!

Det var extrapris på auberginer nu i veckan och jag blev sugen på Moussaka!
 
 
6 personer:
 
400-500 g lammfärs (jag tar nötfärs)
3 auberginer
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
persilja
2 dl vitt vin
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1,5-2 dl riven ost
2 msk smör
olja
salt, peppar
 
Vit sås:
50 g smör
1 dl vetemjöl
7,5 dl mjölk
salt och peppar
 
Börja i tid eftersom auberginerna ska ligga i press i en timme.
 
Skär auberginerna i 0,5 cm tjocka skivor på snedden.
Lägg i skål, strö över 1,5 tsk salt.
Lägg på en assiett som tyngd och låt stå i ca 1 timme.
Lägg auberginerna i ett durkslag och låt rinna av.
 
Skala och hacka lök och vitlök.
Skär tomaterna grovt och spara spadet.
Hacka persiljan.
 
Smält 2 msk smör och fräs lök och vitlök. Lägg i köttfärsen. Mosa  och bryn ordentligt.
 
Häll på vinet, tomater med spad, persilja, timjan, rosmarin, salt och peppar.
Låt röran småputtra i 35 minuter.
Rör om då och då och späd med mer vätska om det behövs.
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Gör en vit sås: smält smör och tillsätt mjölet när det börjar fräsa. Rör om så att såsen blir jämn och fin. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt småputtra i ca 5 minuter.
 
Värm olivolja och bryn auberginerna på båda sidorna. Låt rinna av på hushållspapper.
 
Smörj en ugnssäker form.
Varva auberginer, köttfärs, vit sås och ost.
Avsluta med auberginer, sås och ost.
 
Låt formen stå i ugnen i 30 minuter.


 
Det blev en liten skogstur på eftermiddagen. Vi plockade nässlor och barnen lekte med pinnar och klättrade på stenar och stubbar.
 
 


Ormbunkarna är så vackra, späda och ljusgröna!
 

 
Harsyran blommar så fint! Det är så roligt att vara ute med barnen i skogen. För lillkillen är det nyttigt att ta sig fram bland stock och sten. Han blir smidigare för varje gång! Det är också roligt att titta på alla växter och insekter och prata om vad allt heter.
 

 
 
 
Vi upptäckte att det växte en hel massa hasselträd i skogskanten. Barnen samlade gamla nötter och i höst får vi gå och titta om det har blivit några nya nötter.

5 kommentarer:

  1. Jag har kommit på ett enklare sätt att göra moussaka: Jag skivar auberginerna och lägger dem på en ugnsplåt med bakpapper, ringlar på lite olivolja och saltar lätt. Sen in med dem i ugnen 5-10 min i ca 175 grader. Under tiden gör jag köttfärssåsen i en STOR järngryta. När allt är klart föser jag bara såsen åt sidan i grytan och lägger auberginerna i botten. Sedan brer jag på såsen och lägger på ett lager auberginer till. Sen ostsås och ost. (Jag gör ostsås på majonnäs, ägg och riven ost, för vi äter lchf). När allt är klart ställer jag in hela grytan i ugnen för gratinering. Det blir minimalt med disk och tar mycket kortare tid! :-)

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Det låter ju jättesmidigt - blir ju en hel del disk annars! Låter du auberginerna ligga i press först eller funkar det ändå? Ska jag prova nästa gång! Vi äter också lite lchf - inte helt koncekvent men ändå...Blir såsen god med majonäs i? Hur gör du den?

    SvaraRadera
  3. Åh jag älskar Moussaka! (men skippar också lammen)
    Vilka härliga skogsbilder :)

    SvaraRadera
  4. Ostsåsen är jättegod och görs på 2 ägg, 1 dl majonnäs och 2-3 dl riven ost. Här är receptet, förresten: http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=64

    Nej, jag pressar aldrig auberginerna, bara randar dem med skalaren och skär dem i skivor. Sen in i ugnen. De blir så goda att man kan äta dem som snacks! Smakar verkligen Grekland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott! Ska prova nästa gång!

      Radera