söndag 17 juni 2012

Födelsedag!


I går firade vi vår nyblivna 6-åring! Det blev jordgubbar för hela slanten!


En vanlig hederlig jordgubbstårta! 


Provade att göra en red velvet cake. Den var mäktig, saftig och god. Den var ännu godare på kvällen så man ska kanske göra den kvällen innan man tänker äta den så att den hinner sätta sig lite.

Recept:

2 ägg
3 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 dl filmjölk
2 msk röd karamellfärg

Marängfrosting:

4 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt smör

Garnering:
Färska bär

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda de torra ingredienserna och rör nier i smeten.
Tillsätt vinäger, olja, filmjölk och karamellfärg och rör till slät smet.
Häll i smord och bröad form och grädda i mitten i 40 minuter.
Låt kakan svalna och stjälp upp på galler för att kallna där.

Vispa äggvitorna till frostingen imed elvisp i en skål över varmt vattenbad.
Tillsätt socker och vaniljsocker och fortsätt vispa till sockret har löst sig och marängen är fast och varm.
Ställ skålen i kallt vattenbad och fortsätt vispa till marängen har svalnat.
Tillsätt smör i små klickar. Vispa hela tiden.

Skät kakan i tre bottnar och bred ut frostingen på en botten. Lägg på nästa botten och bred på frosting där med. Lägg på den översta botten och bred på resten av frostingen. Garnera med färska bär. Jag lade skivade jordgubbar emellan lagren också.


Kakor i mina nya fina kakburkar!


Den här gången bakade jag Stockholmskakor - som brysselkex med hallonsylt och glasyr på - , schackrutor och ...


drömmar.

Det som trädgården hade att erbjuda i blomväg just nu. Kantnepeta, stjärnflocka, fänrikshjärta, vit löjtnantshjärta och daggkåpa.

1 kommentar:

  1. Oj, vad mycket gott du har bakat! Det vattnas i munnen. :-D Fina burkar! Gratulationer i efterskott! Kram, Leila

    SvaraRadera