onsdag 28 mars 2018

Kvinnofällan

Det finns alltid en kvinnofälla...hur det än ser ut så finns fällan redo att slå igen. Härhemma har vi ju vår gamla vanliga kvinnofälla...den som ska lösas genom att kvinnor arbetar heltid och inte är hemma med ungarna en enda dag i onödan...och det ska de hindras från genom att man delar föräldraledigheten i mitten...på så sätt kommer alla kvinnor att kunna göra karriär och få hög lön och en hög pension och så blir allt bra. Jättebra. Fast det är svårt att komma fram dit. Det är väl nackdelen. Och så är det ju den där andra kvinnofällan. Den vi inte pratar om. Den som man förstår att den finns om man har tagit del av Förskoleupprorets #pressat läge. Den som kvinnor som jobbar i barnomsorgen hamnar i. Kvinnor som skulle befrias ur hemmen hamnade ju liksom ofta i de statliga hemmen, daghemmen...fast nu har man ju bytt namn på dem så att det ska låta lite bättre. Förskolan. Där hamnar i alla fall många kvinnor. Barnskötarna är Sveriges fjärde största yrkesgrupp tydligen. Och i förskolan är läget pressat. Det är stora barngrupper, lite personal, ont om vikarier, hög ljudvolym, stress, sjukskrivningar...Alltså har de frigjorda kvinnorna hamnat i en annan slags kvinnofälla.

Och i Tyskland har de sin egen kvinnofälla. Där finns det för lite dagis. Förskola. I hela Tyskland saknas 300 000 förskoleplatser. I Berlin överväger nu myndigheterna att tillåta större grupper och mindre personal för att klara av efterfrågan. Men det är ändå svårt...det är inte bara dagisbyggnader som fattas utan också personal. 100 000 förskollärare/barnskötare fattades i Tyskland år 2016. Och personalen behöver högre löner och bättre arbetsvillkor.

Ja, det är svårt det där med kvinnor och barn. Det finns alltid en fälla beredd för en kvinna. Det blir smått paradoxalt om man tänker på det. Om kvinnorna som sitter fast i hemmafällan ska kunna ta sig ur den måste fler kvinnor ut i utefällan...för att kvinnorna i hemmafällan ska kunna lämna bort sina barn för att få jobba måste andra kvinnor ta hand om deras barn och dessutom lämna bort sina egna eventuella barn till ytterligare någon annan kvinna. Så det får bli som det kan. På något sätt blir det ju. Det måste det. Fler kvinnor i fler arbetstimmar utanför hemmet...mer dagis behövs och ...fler kvinnor måste ut i förskolearbetslivet och fler lokaler måste byggas och lönerna måste ökas så inte arbetskvinnorna också hamnar i kvinnolönefällan...Rena cirkusen kan man tycka ibland. Men det är det värt. När det gäller dagis så är det alltid värt det. Frågan är väl bara om man kan skramla fram pengarna till det. Man får hoppas och be.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar