söndag 4 december 2016

Andra adventshelgen!

Andra adventshelgen är snart slut! Det var en helg med blandat innehåll...arbete och vila, roligt och tråkigt, nöjen och plugg...

I fredags var jag och barnen ensamma...maken var på jobbresa hela veckan och kom hem först i lördags eftermiddag! Vi var riktigt lata och köpte hem pizza! De två nästäldsta barnen travade iväg till pizzerian på kvällskvisten och vi andra dukade under tiden! Senare såg vi en film tillsammans...Mrs Peregrines home for peculiar children. Den var jättebra tyckte vi alla! Spännande, rolig, fascinerande, vacker och lite otäck ibland! 

På lördag förmiddag läste vi läxor precis som vi brukar. Inget från skolan men lite eget. Svenska, engelska, matte och tyska! 

12-åringen hade kommit fram till ett avsnitt i engelskboken som handlade om adjektiv och adverb och vi gjorde de första övningarna till det! 
Det är trist att inse att barnen numera inte får höra talas om skillnaden mellan adjektiv och adverb. I alla fall får de inte det i mina barns skolor. I den gamla folkskolan fick barnen en genomgång på detta i 6:an för första gången. Nu räknar man med att barnen lär sig detta (och en massa andra saker också) av sig själva, genom att lyssna och prata. Och visst lär man sig mycket på det sättet...men det blir ju inte någon medveten kunskap och det blir inte alltid rätt. Fast det känns skönt att jag har försäkrat mig om att mina barn får möta detta och att jag ger dem chansen att träna på det. Och det känns trist att inse att tiden inte räcker för att sköta om tillräckligt mycket av det som fattas efter skoltid. Men det är så det ser ut...man får nöja sig med att göra så gott man kan helt enkelt. 
I matten fortsätter vi med bråkräkningen som de tydligen älskade förr i tiden. Vi håller på i realskolans första bok - alltså motsvarande 7:ans nivå. Det är lite lurigt ibland och vi får ont i huvudet när vi tragglat länge med en del av talen! Men det går framåt! Och det är roligt! Den här gången ägnade vi mycket tid åt den inringade uppgiften! Det tog oss en hel del tid att bli säkra på hur man skulle göra men när vi väl gjorde det kändes det tillfredsställande! I morgon ska vi testa igen...om 12-åringen minns hur man gör...se till att det fastnar ordentligt! 

Precis före kaffet kom maken hem! Det var skönt att ha honom hemma igen! Vi drack kaffe och hörde hur han hade haft det! Sen knackade det på dörren och grannbarnet kom för att fråga om de två yngsta ville leka! Det ville de gärna. De startade med tv-spel och sen gav de sig ut i mörkret som fallit med ficklampor och lekte jaga! Spännande och mysigt att vara ute i mörkret! 
 På kvällen åt vi god mat och en av sönerna gjorde chokladmousse till efterrätt! Han lyxade till det med vispad grädde och chokladsås på toppen! Gott men väääldigt mäktigt!
 Ja, och så blev det söndag...och den startade med att 10-åringen kräktes...magsjuka! Det var många år sen sist och vi hade glömt hur hemskt det är! Stackaren låg i soffan hela dagen med en hink bredvid och låg och jämrade sig omväxlande med att halvsova...Vi turades om med att hålla honom sällskap, badda pannan med kalla handdukar...stryka honom på ryggen..inte mycket mer man kan göra. Vi tittade på tv...det distraherade lite i alla fall...en mängd naturprogram, en Harry Potter-film och Syskonens Bauderlaires olyckliga liv hann vi med! 12-åringen var också krasslig...illamående och huvudvärk och jag själv känner mig lite konstig också...men än har vi inte behövt kräkas i alla fall...hoppas, hoppas att vi slipper undan!

Och i morgon är det måndag igen! Och två av barnen blir väl hemma...Skönt att jag också är det! Utan att vabba eller hitta på någon manöver för att få ihop det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar