måndag 22 februari 2016

Sportlovsmorgon!

Nu är det sportlov! Skönt! Vi har sovit länge - en av oss sover fortfarande! Det är slaskigt och blött ute så det blir nog inte så mycket utelek idag. Men vi ska på freerunning i två timmar i eftermiddag så barnen kommer i alla fall få röra på sig ordentligt! 

Helgen var trevlig. Precis lika lugn som den brukar vara. Och innehöll precis samma aktiviteter som den har gjort de senaste veckorna. Matlagning, tv-tittande, lite sällskapsspel, pulkaåkning och ett avslutande bastubad. 

I fredags åt vi lax och ugnsrostade grönsaker med lime/ingefärssås. Jättegott blev det samstämmiga omdömet! 

En laxsida gnids in med peppar, salt, pressad vitlök och rivet limeskal. Bakas i ugnen enligt kokboksregler! 

Till det - grovhackade champinjoner, zucchini, röd paprika, klyftad rödlök...det skulle ha varit blomkål också men det hade vi ingen... Baka i olivolja och smör i 15 min. I slutet lägger man in tärnad halloumiost. Sedan ringlar man över olivolja och strör över flingsalt.

Såsen: 2 dl crème fraiche till ca 3 pers. I med ett par msk riven ingefära och saften av en lime. Salt och peppar. 
Efter maten satt vi bra länge och pratade med äldste sonen och hans flickvän. Det var trevligt! Och sen såg vi senaste avsnittet av Deutschland 83. Det är så in i bänken spännande att vi suckar och pustar av otålighet när det tar slut! Längtar till nästa fredag när vi får se nästa avsnitt! 

Till lördagslunch blev det tjockpannkaka och bacon och lingon. Enkelt och gott! 
Efter lunch åkte vi pulka. Det hade kommit mycket snö under natten så det var ett härligt mjukt snötäcke i backen. Vi såg två av "våra" rådjur igen. Mor och barn. De är så vackra och vi tittade länge. De är inte rädda, bara väldigt uppmärksamma! 
Sen åkte vi! Vi tävlade med varandra och 5-åringen delade frikostigt ut poäng! Mest till sig själv och till mig för vi var tydligen på lag! 
Till fikat blev det semlor! Vi är tre som gillar vanliga mandelmassesemlor och resten vill ha nutella. Jag har börjat göra chokladgrädde till också och det gör semlorna enligt uppgift ännu godare! 
Det blev mycket fisk i helgen. Lax på fredagen och torsk på lördagen! Men ICA Maxi hade extrapris på både färsk lax och färsk torsk. Vi friterade torsken och hade stekt potatis och hemgjord majonnäs till. Jag delade majonnäsen i två delar och serverade den ena som den var och den andra smaksatt med sambal oelek. Gott! 

Efter maten blev det tv-tittande - som vanligt! Vi såg ett program om en pianist och fascinerades över hur otroligt duktig hon var. Och sen såg vi halva Farinelli - en film om två musikaliska bröder på 1700-talet. En av dem blir mot sin vilja kastratsångare och så blir det massa förvecklingar när det gäller både musik och kärlek...Den fanns tyvärr inte med svensk text på nätet utan bara med engelsk. Men vi testade och både 9-åringen och 12-åringen tyckte att det gick helt ok och fattade det mesta. Men vi orkade inte mer än en knapp timme...sen blev barnen trötta i huvudet och ville ta en paus. De valde att spela tv-spel tillsammans istället! 12-åringen har haft en egen laptop ganska länge och 9-åringen har längtat efter en egen också och nu har han fått ärva en gammal! Lyckan var stor och det är så roligt att spela samma spel tillsammans och sitta bredvid varandra och kunna prata och skratta på samma gång! 
Sen var det dags att hoppa i säng! De två små bröderna sover nästan alltid i samma säng! De tycker det är mysigt att kunna prata innan de somnar och så sover de bättre när det ligger någon bredvid tycker de! Mysigt! 
Söndagen gick fort som vanligt...skjutsningar till idrottsaktivitet och matlagning och kvällsbastun...Och nu är det sportlov! Det känns bra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar