söndag 14 februari 2016

Måndag morgon...

...är här och här är det lite sjukt. Ett barn har ont i huvudet och ett har ont i halsen. Vi får ta det lugnt i dag och hoppas att det går fort över. Helgen var fin. Stillsam men fin. Vi har bara gjort det vanliga, som vanligt. Sovit, ätit, tittat på tv, pluggat lite, varit ute i skogen, skjutsat till aktiviteter för de friska...

I lördags gick vi på en liten skogstur på förmiddagen. Det var precis lagom kallt och marken var täckt av ett fint lager snö. När vi kom upp på vårt "berg" mötte vi fyra rådjur. De bara tittade på oss. Åt vidare, vaksamma...vandrade lite längre bort och blev till slut lite stressade när vi tittade så länge...hoppade vidare, längre ut mot kanten av skogen. Så fina var de...

Rådjuren gav inspiration till lekar. Barnen blev jägare och hittade pinnar att ha som spjut och pilar. Ett bo reddes i ordning på en stor sten under en gran. Den här stenen är så bra för den kan bli vad som helst. 

Efter lunch hade de stora barnen vaknat och två av dem fick hjälp med lite skolarbete. En har engelskprov till veckan så vi kollade igenom lite grammatik. De ska testas på meningar med villkor - konditionalis. Det är bra att läraren kollar av att de lär sig viktiga grammatiska moment men jag blir ändå så arg. De har inte gått igenom på tavlan. Läraren har inte förklarat vad det är fråga om. Läraren låter eleverna jobba helt på egen hand i böckerna och nöjer sig med att ge dem facit när de är färdiga. Hen har inte gått igenom de rätta svaren. Hen vet inte om alla elever verkligen har förstått. Så slappt! Så rent ut sagt elakt. Det är tur att vi jobbat med sånt här innan här hemma och att vi gjort så många gamla översättningar som vi gjort...för sonen var duktig och fick det mesta rätt. Nåja, vi jobbar vidare. Synd bara att barnen måste slösa tid i skolan på sånt som ändå inte ger något. En annan son gjorde jag tyska med. Han har inget prov eller någon läxa just nu men vi gör en tysklektion varje vecka ändå. De jobbar så osystematiskt i skolan när det gäller tyskan att det är bäst att försöka plåstra hemma. Den här gången hade vi kommit till prepositioner som styr både ackusativ och dativ. Gamla böcker är så bra för de tränar både nya moment samtidigt som alla de andra genomgångna momenten fortsätter att tränas - mer och mer alltså, ständig påbyggnad...

Sen blev det bara vila - eftermiddagskaffe, pianospel, fiolspel, tidningsläsning, tv-spel tillsammans med en liten kompis som kom hit en stund, sortering av papper och så kvällsmatslagning. Största sonen var med och lagade mat. Roligt att prata och jobba tillsammans. Vi åt fläskfilé med saffranspasta. 

Så blev det söndag och mer snö hade kommit under natten och solen sken så vackert. Vi sov för länge och kom inte ut förrän efter lunch. Kompisen från igår gick med oss men 12-åringen fick stanna hemma - han kände sig inte frisk. Vi hade tänkt åka pulka men det blev bara ett par åk sen lockade skogen och stenen igen. Rådjursleken fortsatte och nu var barnen stenåldersjägare. De samlade saker och fixade i sitt bo och jagade och smög. Det roligaste var när det morrade hemskt bakom en stor sten. Barnen blev först rädda men sen kom de på att det nog inte var någon fara och avancerade mot stenen från olika håll...och där bakom var far i huset som kom senare eftersom han skjutsat barn...Roligt att överlista honom!
 
 Alla hjärtans dag var det ju igår och våra stora killar var med sina tjejer förstås. Jag hade bakat semlor dagen till ära och så fick jag en bukett rosor av maken! Det blev jag glad över! 
 Men nu är det som sagt måndag! Veckan ska dras igång igen! Jag städade och gjorde fredagsfint i fredags och nu är det dags att städa efter helgen! Bara att sätta fart! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar