Instagram

Jag finns även på instagram...under namnet hemmahosfrug

torsdag 4 februari 2016

Föräldraförsäkring!

S tycker att det är dags att anpassa föräldraförsäkringen så att den passar till ett modernt arbetsliv. Det kan väl låta bra förstås. För det verkar vara svårt att få ihop det med barn och familj och hem och jobb och allt. Så hur ska det gå till då?

Jo, det som det vränger sig om är JÄMSTÄLLDHETEN. Den ser inte bra ut i nuläget och nu måste politikerna vara modiga. Lika modiga som de var 1974, när föräldraförsäkringen infördes. 

Huvudgrejen är att uttaget av föräldradagarna måste bli mer JÄMSTÄLLT. Så nu ska det göras en utredning. Man ska se över hur det är och komma med ett förslag innan mandatperiodens utgång. 

Försäkringen måste moderniseras på fem områden:

1. JÄMSTÄLLDHETEN. Det går för långsamt. För många pappor tar inte ut tillräckligt med föräldradagar. Det här får allvarliga konsekvenser. Lönegapet mellan kvinnor och män är för stort. Pensionsgapet är ännu större. Kvinnor gör en alldeles för stor del av det obetalda hemarbetet. Kvinnorna är mer sjukskrivna än männen. Kvinnor jobbar mer deltid än männen. Kvinnor har sämre karriärutveckling än männen. Kvinnor tar ut mer obetald ledighet än männen och är på så sätt hemma ännu längre från arbetsmarknaden. Målet är alltså att få ett jämnare uttag av föräldradagar och analysera konsekvenserna av fler reserverade månader för individen. 

2. ARBETSLIVET Man måste undersöka vilka utmaningar ett modernt arbetsliv innebär för möjligheten till föräldraledighet. Man måste särskilt undersöka företagares och studenters villkor. Man måste också undersöka hur föräldraledighet verkar normerande i samhället och på arbetsmarknaden. 

3. OLIKA FAMILJEKONSTELLATIONER Bara ett av fem barn lever i en kärnfamilj - mamma, pappa, barn. Man måste se till att försäkringen passar även för alla andra familjetyper som finns - singelföräldrar, bonusföräldrar, familjer med mer än två föräldrar...

4. FÖRSÄKRINGEN MÅSTE VARA LÄTT ATT ANVÄNDA 

5 BARNPERSPEKTIVET Det är det allra viktigaste. Den RÖDA TRÅDEN. Barns rätt till trygga uppväxtförhållanden är centralt. Barnets bästa är det som gäller och ska vara vägledande genom hela utredningen.

Vad är då barnets bästa? Jo det är en JÄMSTÄLLD ARBETSMARKNAD, ETT MER JÄMSTÄLLT PRIVATLIV där mamma och pappa delar på det obetalda arbetet. Och så förstås BARNETS RÄTT TILL BÅDA SINA FÖRÄLDRAR oavsett ställning på arbetsmarknaden eller familjekonstellation. Ja, barnets rätt till båda föräldrarna under föräldrapenningsdagarna förstås - ja, det är väl underförstått. Mamma och pappa eller vem det nu är får dela lika och rättvist på ett lämpligt antal dagar och exakt lika många lediga timmar eller minuter varje dag. Och sen är barnet på förskola och fritids eller hemma ensamt. Och det är ju också rättvist och bra. Och när alla människor arbetar exakt lika många timmar och minuter varje dag, är tillsammans med sina barn exakt lika många dagar och timmar och minuter varje dag då kommer allt att bli JÄMSTÄLLT och RÄTTVIST. Det blir ordning och reda på oss. Vi kommer få lika fina karriärer och lika höga löner och lika bra pensioner. Eller, nej, så blir det ju inte. Men MÖJLIGHETERNA  till karriär och lön och pension blir ju lika. Och det är ju bra. Och barnen, ur deras perspektiv är det ju också fantastiskt. De får träffa sin mamma och pappa exakt lika många dagar i sin tidiga barndom, ja, inte för att de kommer att minnas något av det, men man kan ju visa dem något slags papper på att mamma och pappa ändå var precis rättvist fördelade. Och sedan får de fostras av proffs - ja, de råkar förstås vara kvinnor, men det är helt ok för de har betalt och gör karriär och får pensionspoäng så de är liksom godkända för sin uppgift - på en institution med ett perfekt barnperspektiv. Det verkar i och för sig vara lite krisartat i förskolan just nu. Men det är nog bara rykten. Inget att bry sig om. 

Ja, nu vet vi. Det måste bli bättre. Vi måste bli bättre. Vi måste pustsa till lite. Och så måste vi förstå att vår huvudsakliga uppgift är att vara JÄMSTÄLLDA. Och det betyder att vi jobbar lika mycket utanför hemmen. För det är vår uppgift. Det är därför vi är hitkomna. För att arbeta, göra karriär, tjäna ihop pensionspoäng och sluta lönegapen. Arbeit macht frei! 


2 kommentarer:

  1. Jag förstår verkligen inte varför i dessa eviga diskussioner om föräldrapenningen att politikerna aldrig någonsin tar upp ensamstående föräldrar varav den ena inte vill skriva över dagar eller ta ut ledighet eller i de familjer där den ena föräldern är arbetslös eller blir av med sin anställning under föräldraledigheten. Hur ska man lösa det på ett smidigt sätt? Jag fattar verkligen inte. Ok, de ensamstående mammorna som har pappor inkapabla till att samarbeta är väl få så där tänker de väl att mammorna kan förnedra sig och gå till soc, men arbetslösheten är ju hög i Sverige. Företaget jag arbetade på fick t ex lägga ner medan jag var föräldraledig och jag blev arbetslös, skulle då min man ha varit hemma och vi endast levt på hans föräldrapenning, jag fattar verkligen inte? Det skulle ju blivit 40% av en normal inkomst ungefär. Vi hade ju fått gå till socialtjänsten om vi envisats med att dela 50% helt i onödan. Man kan ju inte förutse om företaget går i konkurs t ex om man inte är t ex chef.

    Alla ska tydligen vara gifta, båda ha fast arbete inom kommunal och leva endast heterosexuella förhållanden och vara lika gamla med samma lön, DÅ fungerar det kanske att dela lika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, jag förstår mig inte heller på de här diskussionerna. Det är helt absurt.

      Radera