fredag 27 februari 2015

Köttfärspiroger

I måndags kom 13-åringen hem från skolan och berättade att de hade gjort köttfärspiroger på hemkunskapen. De var riktigt goda tyckte han och idag är det fredag och då passar det bra att fixa till såna där piroger till familjen!

Pirogdeg:

3 msk matfett
0,75 dl mjölk
0,25 g jäst
1 krm salt
1 äggvita
2,5 dl vetemjöl

Fyllning:

0,5 gul lök
1 msk matfett
150 g köttfärs
2 krm salt
2 krm peppar
2 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta

Pensling:

1 äggula
0,5 msk mjölk

Värm matfett i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt den bli fingervarm.
Smula ner jäst i en skål. Häll i degspadet och rör om.
Tillsätt salt, äggvita och mjöl. Spara äggulan till pensling. Arbeta till en smidig deg.

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i matfettet i en stekpanna.
Tillsätt köttfärs och finfördela den tills den blir grynig.
Tillsätt salt, peppar, tomatpuré och pressad vitlök.

Arbeta degen smidig på bakbord. Dela i 4 delar.
Kavla ut varje del till en rund platta, ca 15 cm i diameter.
Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gafel.
Låt pirogerna jäsa i 15 minuter.
Pensla med äggula utrörd med lite mjölk.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.


 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar