torsdag 6 september 2012

Vårdnadsbidrag!

Vår kommun har nu bestämt sig - det blir inget vårdnadsbidrag! Beslutet är inte taget än visserligen men allt pekar på att i slutet av månaden kommer beslutet tas i kommunfullmäktige.

Politikerna säger att det finns en del fördelar:
- större valfrihet
- ökad möjlighet till dialog och inflytande från medborgarnas sida

Men de negativa effekterna överväger:
- negativt för jämlikheten
- negativt för den sociala rättvisan
- traditionella könsmönster kan komma att befästas
- negativ inverkan på kommunens ekonomi beroende på hur stor efterfrågan som uppstår

Respekten för kommunens invånare är alltså rätt låg. Ett riksdagsbeslut togs 2008 om att kommunalt vårdnadsbidrag kan medges. Tyvärr lät riksdagen beslutet bli frivilligt. Undrar varför egentligen? Snacka om orättvisa!

Jag funderar som vanligt på hur jämlikheten kan påverkas negativt av att en förälder skulle kunna få vara hemma i 3 år med sitt barn, även om det är mamman. På förskolan arbetar i stort sett bara kvinnor - det är väl väldigt ojämlikt? De traditionella könsrollerna är redan befästa! Det kanske krävs krafttag inom yrkeslivet med kvoteringar eller liknande!?

När det gäller den sociala rättvisan kan jag hålla med om att vårdnadsbidraget på 3000 kr/mån är lågt. Det är dessutom konstigt att det är satt så lågt med tanke på att föräldrar som utnyttjar vårdnadsbidraget avstår från en förskoleplats som kostar ca 100 000 kr/år! Men oavsett det är det väl underligt att hindra dem som skulle ha råd att vara hemma i 3 år med vårdnadsbidrag av den anledningen att andra inte har råd. Det finns många andra orättvisor. Vissa föräldrar arbetar deltid. Andra har inte råd. Kanske borde rätten att arbeta deltid fram till barnet är 8 år tas bort? Vissa har hjälp av mor- och farföräldrar som kan hämta barnen tidigare från förskola om det behövs. Kanske skulle man förbjuda andra än förädrarna att hämta barnen från förskolan?

Det här verkar handla om en enda sak, barn ska inte vara hemma hos sina föräldrar! Det är på förskolan de hör hemma!

2 kommentarer:

  1. Vad ledsen jag blir :( Kommer att flytta till en kommun med vårdnadsbidrag om allt går som det ska. Det kommer att betyda att vi ska klara oss på 4000-6000 kr per månad men jag ska se till att det går ihop med att jag får sälja saker mm. Jag ska inte ha min son på förskola innan han vill och är redo. Det får gå. Eftersom det måste gå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra att ni kan flytta för att få vårdnadsbidrag! Och det är så orättvist att inte alla får ta del av riksdagsbeslutet. Strongt gjort att ni kämpar för att vara hemma hos er lille son! Fast det är så tokigt att inte alla som vill ta hand om sina små kan få ekonomisk möjlighet att göra det - förskolan är ju inte direkt gratis! Lycka till!

      Radera